ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Σύνοδος απέτυχε – Η Ευρώπη θα απογοητεύσει και πάλι τις αγορές

01:49 - 13 Δεκ 2011 | Αναλύσεις
Η απόφαση της Βρετανίας για βέτο στις αλλαγές της Συνθήκης, αποτελεί απλά μία μικρή εικόνα των μεγάλων προβλημάτων που θα συνεχίσουν να πλήττουν την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η ευρωζώνη δεν έχει ακόμη βρει την λύση για τα προβλήματά της, σημειώνεν η Credit Suisse, ενώ η Merrill Lynch τονίζει ότι η Σύνοδος απέτυχε.
Αυτήν αλλά και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πιέσεις στις αγορές, κάτι που θα δείξει ότι απογοηυτεύτηκαν από τις αποφάσεις της Ευρώπης και δεν έχουν πεισθεί ακόμη ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση, επισημαίνει η Credit Suisse.

Aπό την πλευρά της, η Merrill Lynch σημειώνει χαρακτηριστικά πως για μία ακόμη φορά… περιμένουμε την επέμενη Σύνοδο. Όπως σχολιάζει, μια ακόμη έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να παρέχει μια αποτελεσματική απάντηση στην κρίση της ευρωζώνης.

Παρόλο που οι ηγέτες της ευρωζώνης προχώρησαν σε μία «επαναστατική» συμφωνία για τη διασφάλιση της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, ο οίκος πιστεύει ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν οδήγησε σε αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων στην περιφέρεια της ευρωζώνης και την απειλή να εξαπλωθεί πέρα από την περιοχή αυτή.

Επιπλέον, το συμφωνηθέν δημοσιονομικό πλαίσιο θα είναι δύσκολο να εγκριθεί, ακόμη πιο δύσκολο να εφαρμοστεί, και θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους κινδύνους για την ευρωζώνη. Η Merrill Lynch υπογραμμίζει ότι η τρέχουσα κρίση θα συνεχιστεί. Όπως εξηγεί, οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες αλλά όχι ικανές για την αντιμετώπισή της. Τα πρόσθετα κεφάλαια είναι επίσης αναγκαία. Θεωρεί λοιπόν ότι είναι ατυχές το γεγονός ότι απορρίφθηκε η ιδέα πρόσθετων πόρων στον ESM και στο EFSF και όπως επισημαίνει είναι ακόμη πιο λυπηρό το γεγονός ότι το δημοσιονομικοί κανόνες που οραματίστηκε η Σύνοδος, δεν οδηγούν στην έκδοση ευρωομολόγων. Η μόνη πρόσθετη χρηματοδότηση που οραματίστηκε η Σύνοδος αυτή, είναι η γραμμή πιστώσεων των κεντρικών τραπεζών προς το ΔΝΤ, αλλά αυτό απέχει πολύ από αυτό που απαιτείται.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι ελπίδες ότι οι φορολογικοί κανόνες θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να γίνει ο δανειστής έσχατης ανάγκης, θα αποδειχθούν ψευδής Οι προσδοκίες ότι η στήριξη ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις τράπεζες θα τους επιτρέψει να αγοράσουν περισσότερο κρατικό χρέος θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί λάθος, σημειώνει ο οίκος.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τη σημερινή κρίση, κατά την άποψη του οίκου, αλλά θα μπορούσαν να αποδειχθούν αντιπαραγωγικοί. Η έγκριση των συνταγματικών τροποποιήσεων που απαιτούνται, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αβεβαιότητα.

Οι νέοι κανόνες θα αυξήσουν τη μεταβλητότητα και θα μειώσουν την δυναμική της ανάπτυξης. Επίσης, το διαρθρωτικό όριο του ελλείμματος μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτο. Και αν υποθέσουμε ότι έχουν εγκριθεί και εφαρμοσθεί, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολική δημοσιονομική λιτότητα στα επόμενα χρόνια. Και όπως τονίζεται, οι διαρθρωτικές ισορροπίες είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια, καθιστώντας την επιβολή των κανόνων σχεδόν αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:31 - 13 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.