ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Buiter (Citi): 25% η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ στο προσεχές διάστημα...

02:50 - 11 Ιαν 2012 | Αναλύσεις
...είτε αναγκαστικά, είτε από δική της επιλογή.
O επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, και ο συνάδελφός του Ebrahim Rahbari, δίνουν τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής κρίσης το 2012, επισημαίνοντας ότι δεν βλέπουν διάλυση του ευρώ, αλλά θεωρούν πολύ πιθανή την έξοδο της χώρας μας από το μπλοκ.

Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι της Citi, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ είναι αυτή που μπορεί και τελικά θα παράσχει το σωσίβιο στην ευρωζώνη. Όπως σημειώνουν, μπορεί να χρειαστεί να υπάρξουν μία ή δύο πραγματικά αποτυχημένες δημοπρασίες από την Ιταλία ή την Ισπανία για να το κάνει αυτό, αλλά το βασικό σενάριο που δίνουν δεν είναι η διάλυση του ευρώ.

Ο Buiter και ο Rahbari τονίζουν ότι η ΕΚΤ θα προστατέψει την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Αυστρία - είτε με το να γίνει ο δανειστής έσχατης ανάγκης (lender of last resort), είτε μέσω δανεισμού με το ΔΝΤ. Επίσης, όπως προβλέπουν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιθανότατα να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, μέσω της ΕΕ, του EFSF / ESM ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το σημαντικότερο θέμα για την Ευρώπη, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, πάντως, είναι η ύφεση η οποία «χτυπά» φέτος την ευρωπαϊκή οικονομία, και αναμένεται να χειροτερεύσει το 2013. Όπως υπογραμμίζουν. η ολοένα αυξανόμενη σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι πολύ σφιχές χρηματοοικονομικές συνθήκες και η επίμονη και διαρκής αβεβαιότητα, θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν έντονα την εγχώρια ζήτηση και θα ωθήσουν την ευρωζώνη σε ύφεση το 2012. Αναμένεται, επίσης, σύμφωνα με τη Citi, και περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013. Στη συνέχεια, και από το 2013 και μετά, η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και η εξωτερική ζήτηση, θα στηρίξουν την ανάπτυξη, ενώ η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να παραμείνει αδύναμη.

Σε ότι αφορά το σενάριο του default μίας ή περισσότερων χωρών τηςζώνης του ευρώ, ο Buiter και ο Rahbar τονίζουν ότι η διάλυση του μπλοκ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, δεν είναι το βασικό σενάριο για την Citi, αλλά, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την «δραστηριοποίηση» και τον «χαρακτήρα» που θα κρατήσει η ΕΚΤ.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται,ακόμη και αν η ΕΚΤ δράσει, το γερμανικό κοινοβούλιο και η γερμανική κοινωνία, μπορεί να αποφασίσουν ότι μια τέτοια ενίσχυση της στήριξης της ΕΚΤ προς τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, δεν είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώνουν για να είναι μέλη της ζώνης του ευρώ και να αποφασίσουν να φύγει η χώρα τους από το μπλοκ, κατά πάσα πιθανότητα μαζί με άλλες χώρες του πυρήνα. Υπό το πρίσμα του πολύ υψηλού κόστους με το οποίο οι αποφάσεις αυτές θα συνεπάγονται, η Citi δίνει πάντως πολύ χαμηλή πιθανότητα σε αυτό το σενάριο, της τάξης του 5%.

Πάντως, όπως επισημαίνεται, οι πιθανότητες να βγει μια περιφερειακή χώρα από την ζώνη του ευρώ, είναι σημαντικά υψηλότερες, δεδομένης της απώλειας μέρους της εθνικής κυριαρχίας και φυσικά της λιτότητας.

Όπως εξηγούν, μία τέτοια πολιτικά παρεμβατική επίβλεψη, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη κόπωση μετά από χρόνια λιτότητας και ύφεσης, μπορεί να οδηγήσουν μία ή περισσότερες χώρες στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Ένα τέτοιο σενάριο διάλυσης, τονίζουν, θα ήταν λιγότερο επιζήμιο, διότι θα οδηγήσει σε λιγότερο κίνδυνο «μόλυνσης από τον φόβο εξόδου» από ότι μία αναγκαστική έξοδος.
Οι οικονομολόγοι θεωρούν επίσης πολύ απίθανηη την έξοδο μίας δημοσιονομικά αδύναμης χώρας, εκτός από την περίπτωση της Ελλάδας, αλλά το κίνδυνος μίας τέτοιας παράλογης ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα κατά την διάρκεια του έτους.

Τέλος, τονίζεται ότι λόγω της συνεχιζόμενης και υψηλού βαθμού πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ (περίπου 25% πιθανότητα), είτε με δική της ακαριαία απόφαση , είτε αναγκαστικά, λόγω της άρνησης από την τρόικα να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της χώρας και των τραπεζών της, την στιγμή που δεν υπάρχει συμμόρφωση με το συμφωνηθέν πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνεται είναι πιθανό να συμβεί στον επόμενο γύρο του PSI.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:59 - 11 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.