ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Το λάθος του PSI δε θα επαναληφθεί στην Πορτογαλία

13:41 - 07 Φεβ 2012 | Αναλύσεις
Θεωρεί πως όση στήριξη χορηγηθεί στην Ελλάδα αντίστοιχη θα παρασχεθεί και την Πορτογαλία.
Δεν προβλέπει εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας η Goldman Sachs και εκτιμά πως η Ελλάδα θα αποτελέσει ειδική περίπτωση στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε έκθεση της επενδυτικής τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα (Global Economics, Commodities and Strategy Research) αναφέρεται πως οι πολιτικοί της Ευρωζώνης «έχουν μάθει το μάθημα τους» από τα λάθη και τις επιπτώσεις που είχε στην αγορά το ελληνικό PSI.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σημείο αναφοράς από τους επενδυτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής σε ενδεχόμενες μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους», αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Η Goldman Sachs θεωρεί πως η τιμολόγηση των πορτογαλικών ομολόγων από την αγορά κατά τις τελευταίες εβδομάδες αντανακλά τις προκλήσεις που συνεπάγεται η επίτευξη των στόχων του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και τον κίνδυνο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η απόφαση για την αναδιάρθρωση του Πορτογαλικού χρέους το 2012 όχι μόνο θα έπληττε σοβαρά τη φήμη τους, αλλά θα σήμαινε επίσης αποσταθεροποίηση των αγορών για άλλη μια φορά», τονίζεται στην έκθεση.

Ο οίκος εκτιμά πως η Πορτογαλία είναι πιθανόν να επανακτήσει την πρόσβαση με τις αγορές στα τέλη του 2013, αν και δεν αποκλείει πρόσθετη εξωτερική χρηματοδότηση της τάξεως των 30 – 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014.

Στην έκθεση αναφέρεται πως σε αντίθεση με την Ελλάδα στην Πορτογαλία δεν τίθεται θέμα ηθικού κίνδυνου καθώς η χώρα κάνει ό, τι είναι αναγκαίο για την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων κάτι που έχει δημιουργήσει μια παραγωγική σχέση μεταξύ της τρόικας και της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Τέλος, η Goldman Sachs εκτιμά πως όση στήριξη χορηγηθεί στην Ελλάδα αντίστοιχη θα παρασχεθεί και την Πορτογαλία.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:43 - 07 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.