ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Deutsche Bank: Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη πρόκληση – Κλειδί η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου

09:29 - 23 Φεβ 2012 | Αναλύσεις
Η συμφωνία αγοράζει χρόνο, τόσο για την Ελλάδα για να προσπαθήσει να αποδείξει τί μπορεί να καταφέρει, αλλά πιο σημαντικά, βοηθά την ΕΕ να διασφαλίσει το ότι διαφορποιείται πλέον εντελώς από την Ελλάδα, στα μάτια των αγορών και πως πλέον υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές προστασίας της μετάδοσης, επισημαίνει η Deutsche Bank.Με το PSI, θα μειωθεί σημαντικά η έκθεση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, κάνοντας τον από εδώ και στο εξής, σημαντικά λιγότερα ευάλωτο σε οποιαδήποτε πιθανά νέα προβλήματα της Ελλάδας στο μέλλον.
Σε ότι αφορά το τί θα ακολουθήσει, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η συμμετοχή στο PSI δεν αναμένεται να αγγίξει τα υψηλά επίπεδα που επιθυμούνται, κι έτσι θα ενεργοποιηθούν τα CACs. Αυτό θα καταλήξει πιθανότατατα σε πιστωτικό γεγονός, αλλά αυτό θα πρέπει να ειδωθεί στα πλαίσια μίας συμφωνίας η οποία πλέον υπάρχει για να προστατευθούν οι Ελληνικές τράπεζες έναντι των συνεπειών ενός τέτοιου γεγονότος.

Αυτό θα διατηρήσει την σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και έτσι θα περιορίσει την δυναμική του σοκ στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον οίκο λοιπόν, το πιστωτικό αυτό γεγονός θα είναι διαχειρίσιμο και η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα.

To deal για το νέο δάνειο του EFSF, πρέπει πάντως να εγκριθεί και από τα κοινοβούλια των χωρών, και συγκεκριμένα την Γερμανία, την Φινλανδία, την Εσθονία, την Ιταλία, την Μάλτα, την Πορτογαλία και την Σλοβενία. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες οι υπουργοί των οικονομικών είναι υπεύθυνοι για την εγκριση της συμφωνίας, και μέχρι σήμερα μόνον η Γερμανία έχει δώσει ημερομηνία ψήφισης, την 27η Φεβρουαρίου.

Χρειάζονται όλες οι εγκρίσεις για να ολοκληρωθεί το ελληνικό PSI και οι ψηφοφορίες αυτές σίγουρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της αγοράς.

Παράλληλα, ο οίκος επισημαίνει πως η συζήτηση στο
Eurogroup δεν ήταν μόνο γύρω από την Ελλάδα. Υπήρξαν υπονοούμενα και προσπάθειες να γίνει μία ενίσχυση του τείχους προστασίας των υπόλοιπων χωρών και αν και δεν αναφέρθηκε στο στο ανακοινωθέν του, οι υπουργοί των οικονομικών έδειξαν προθυμία αύηξησης του μεγέθουε του EFSF/ESM.

Ο Olli Rehn είπε ότι είναι δυνατό το να αυξηθεί το μέγεθος, αν και δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος. Κρίσιμη θα είναι η έγκριση από την πλευρά της Merkel και της Bundestag. Πάντως τη σημαντικότητα αυτού την υπογράμμισε και η Christine την Lagrade στις δηλώσεις της μετά το Eurogrοup.

H Deutsche Bank πάντως τονίζει ότι, πέραν όλων των άλλων, η συμφωνία είναι μία «προσωρινή» συμφωνία, όπως αναμενόταν. Επιτρέπει το να προχωρήσει η διαδικασία του PSI, αλλά όλα εξαρτώνται από το εάν το PSI είναι τελικά επιτυχές και από την επιβεβαίωση από την πλευρά της Ελλάδας για την νομική εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί.

Το ακριβές ποσό της οικονομικής δέσμευσης της ΕΕ θα αποφασισθεί τις πρώτες δύο ημέρες του Μαρτίου, μόλις γίνουν δηλαδή γνωστά τα αποτελέσματα της ανταλλαγής χρέους και όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν εφαρμοσθεί. Οπότε, η ΕΕ συνεζίζει να έχει στο χέρι την Ελλάδα.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:27 - 23 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.