ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Credit Suisse – Για να γίνει ανταγωνιστική η περιφέρεια πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί – Τί προβλεπεται για την Ελλάδα

01:01 - 04 Απρ 2012 | Αναλύσεις
Credit Suisse – Για να γίνει ανταγωνιστική η περιφέρεια πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί – Τί προβλεπεται για την Ελλάδα
To ευρώ πρέπει να αποδυναμωθεί σημαντικά, τουλάχιστον στο 1,20 έναντι του δολαρίου για να στηριχθούν τόσο η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, όσο και οι προσπάθειες απομόχλευσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπως επισημαίνει η Credit Suisse σε νέα έκθεση της, ενώ τονίζει ότι χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μειώσεις μισθών, και ειδικά στην Ελλάδα.

Ο οίκος σημειώνει ότι παρόλο που η ΕΚΤ προχώρησε στην αύξηση του ισολογισμού της μέσω των LTROs, γεγονός που κανονικά θα ήταν ένας δυνατός καταλύτης για την υποτίμηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το ευρώ ωστόσο συνεχίσει να διαπραγματεύεται περίπου 6% πάνω από την «δίκαιη αξία» του έναντι του δολαρίου. Η Credit Suisseτονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αποδυνάμωσής του όμως υπάρχουν όπως φαίνεται, σημαντικά εμπόδια σε αυτό. Φαίνεται ότι η κυριότερη στήριξη του νομίσματος είναι ο επαναπατρισμός των assets δολαρίου από τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το ευρώ για αρκετό χρονικό διάστημα.

 

Το ισχυρότερο ευρώ είναι αρνητικό για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον κάθε 10% υποτίμησή του θα προσέθετε 1% στην ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ ( και 0,7% στο πραγματικό ΑΕΠ) και δεύτερον, πιέζει περισσότερο την διαδικασία προσαρμογής στον αποπληθωρισμό της ευρωπεριφέρειας, παρά στον πληθωρισμό του πυρήνα της Ευρώπης.

 

Την ίδια στιγμή, η Credit Suisse προειδοποιεί ότι χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω σημαντικές μειώσεις μισθών στις χώρες της περιφέρειας έτσι ώστε να ανακτηθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητά τους.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου, στην Ελλάδα το κόστος εργασίας ανά μονάδα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω 17,1% έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να γίνει και πάλι ανταγωνιστική.

 

Στην Ιταλία η αντίστοιχη μείωση θα πρέπει να αγγίξει το 15,1%, στην Ισπανία το 11,8%, στην Πορτογαλία το 11% και στην Ιρλανδία το 9,5%.

 

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο της Credit Suisse, και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αποδυνάμωση του ευρώ και στήριξη της ανάπτυξης, η μείωση του κόστους εργασίας στην Ελλάδα θα πρέπει να φτάσει το 13%, στην Ιταλία το 10,9%, στην Ισπανία το 7,4%, στην Πορτογαλία το 6,6% και στην Ιρλαανδία το 5%.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:07 - 04 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.