ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Sell… before May, and go away?

01:35 - 25 Απρ 2012 | Αναλύσεις
Sell… before May, and go away?
Μια παλιά δεισιδαιμονία των αγορών λέει ότι επενδυτές θα πρέπει να πωλούν το Μάιο και να φεύγουν από την αγορά, καθώς οι αποδόσεις κατά την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου είναι συνήθως αδύναμες. Μήπως λοιπόν, ηαπότομη πτώση της Δευτέρας στους βασικούς χρηματιστηρικαούς δείκτες παγκοσμίως, να αποτελεί ένδειξη ότι φέτος, το sell πρέπει να αρχίσει πριν από το Μάιο;

Οι αναλυτές της BNP Paribas φαίνεται να συμφωνούν με αυτήν την άποψη, ειδικά για τον φετινό Μάιο, αφού τον έχουν μάλιστα βαπτίσει «Dis-May» (dismayσημαίνει απογοήτευση,αποθάρρυνση) υποστηρίζοντας ότι θα είναι ιδιαίτερα προβληματικός για τις μετοχές.

 

Όπως σημειώνουν, καθώς η επίδραση των φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων της ΕΚΤ (LTROs) εξασθενεί, το επίκεντρο στρέφεται προς τη μάχη μεταξύ τωνληθαργικών πολιτικών και των τιμωρών της αγοράς ομολόγων, και η Ισπανία βρίσκεται στη μέση.

 

Ο φετινός Μάιος, ειδικότερα, φαίνεται να έχει ένα πλήρες ημερολόγιο κινδύνων που ενδέχεται να διαταράξουν τις ευρωπαϊκές αγορές: υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας από τη Moody’s, δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών και οι ελληνικές εκλογές, όπως τονίζει η BNP Paribas.

 

Το διάγραμμα που δείχνει την μέση απόδοση για κάθε μήνα στις αγορές από το 1970 στηρίζει τη θεωρία της εποχικότητας των τιμών των μετοχών, «και ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την πώληση των μετοχών κατά το μήνα Μάιο και την αγορά τους όχι πριν τις αρχές Οκτωβρίου», προσθέτει ο οίκος..

 

Όσο και αν ακούγεται παράλογο ή ανεξήγητο με βάση μια ορθολογική ερμηνεία των βασικών οικονομικών μεγεθών, και όμως οι αγορες φαίνεται όντως να παρουσιάζουν κάποια εποχικότητα. Και οιαδύναμες αποδόσεις συμπίπτουν με τους καλοκαιρινούς μήνες, καταλήγουν οι αναλυτές της BNP Paribas.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 25 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.