ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πού θα στείλει η «Grexit» το ευρώ

00:44 - 16 Μαϊ 2012 | Αναλύσεις
Πού θα στείλει η «Grexit» το ευρώ
Tί θα συμβεί με την αξία του ευρώ εάν η Ελλάδα προχωρήσει στην έξοδο; Συγκεντρώσαμε όλες τις τελευταίες προβλέψεις των διεθνών οίκων και σας τις παρουσιάζουμε.

Σύμφωνα με την Societe Generale, το ευρώ, αυτή τη στιγμή που παίζει έντονα το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δεν θεωρείται ότι είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα, ακόμη και αν βρίσκεται κοντά στα χαμηλά τεσσάρων μηνών, και μάλιστα είναι πολύ μακριά από αυτά. Ο αναλυτής του οίκου Kit Juckes, εκτιμά σε περίπτωση της Grexit, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα αγγίξει τουλάχιστον το 1,10.

 

 

Σύμφωνα με την ομάδα FX της Morgan Stanley, οι ευρω-αγορές θα γίνουν πολύ λιγότερο ελκυστικές ως αποτέλεσμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ θα ασκηθούν έντονες πιέσεις στο κοινό νόμισμα. O επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων του οίκου, Hans-Guenter Redeker, σε πρόσφατη εκτίμησή του είχε πει ότι μέχρι τα τέλη του 2012 το ευρώ θα αποδυναμωθεί στο 1,19 έναντι του δολαρίου, τουλάχιστον.

 

 

Η JP Morganσε νέο της note προειδοποιεί ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα υπάρξει σημαντική βουτιά του ευρώ, τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του γεν. Όπως προβλέπει ο διεθνής οίκος, το ευρώ θα βουτήξει ακόμη και στα 1,10 δολάρια, και τα 88 γεν.

 

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της JPMοrgan, οι πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας σε εθνικό νόμιμσα μέσα στους επόμενους 12 μήνες αγγίζουν πλεον το 50%. Κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει ανησυχίες μετάδοσης σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης και ο κίνδυνος μαζικής φυγής τραπεζικών καταθέσεων είναι βέβαιος, ενώ τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία, θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα άντλησης κεφαλάιων από τις αγορές.

 

 

Η Credit Suisse μείωσε τις προβλέψεις τις για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και πλέον ο στόχος για το επόμενο τρίμηνο είναι στο 1,25, ενώ ανάλογες είναι και οι προβλέψεις της Nomura (1,25), η οποία ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχει έντονο πτωτικό περιθώριο από αυτό το επίπεδο, στο τρίτο τρίμηνο. Όπως επισημαίνει εάν υλοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, ένας πιο ρεαλιστικός στόχος για το ευρώ είναι το 1,15-1,20 έναντι του δολαρίου.

 

 

Η Rabobank σημειώνει ότι δεν εκτιμά ότι το ευρώ θα παραμείνει σε μόνιμη καθοδική τροχιά. Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να συμμορφωθεί με τους όρους της διάσωσης της, το ευρώ θα ανακτήσει πιθανώς κάποιο έδαφος. Αν οι πολιτικοί καταφέρουν να περάσουν την ευρωζώνη με ηρεμία μέσα από την ελληνική έξοδο, το ευρώ θα ανακάμψει επίσης, σιγά-σιγά. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που αποτύχουν οι πολιτικοί να αποφευχθεί η κατάρρευση της ευρωζώνης και το ευρώ γίνει το νόμισμα της Γερμανίας και του πυρήνα, το ευρωπαϊκό νομισμα θα βρεθεί τελικά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με τον οίκο, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου να επιστρέψει στο 1,32.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:09 - 16 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.