ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άτακτη υποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται χρηματιστηριακό κραχ της τάξης του 50% στην Ευρώπη

00:03 - 29 Μαϊ 2012 | Αναλύσεις
Άτακτη υποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται χρηματιστηριακό κραχ της τάξης του 50% στην Ευρώπη
H πίεση στις ισπανικές τράπεζες συνεχίζει να αυξάνεται, με την όποια εμπιστοσύνη έχει απομείνει στην χώρα, σιγά-σιγά να εξατμίζεται, κι έτσι οι επενδυτές δύσκολα θα αλλάξουν στάση από την αποφυγή του ρίσκου που διατηρούν αυτήν την στιγμή, έστω και αν οι δημοσκοπήσεις από την Ελλάδα δίνουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο για κυβέρνηση που θα τηρήσει την συμφωνία με την τρόικα.

Όπως σημειώνει ο Mike McCudden επικεφαλής επενδύσεων στην Interactive Investor, με την Ελλάδα πλέον να αρχίζει να γίνεται ένα όλο και πιο μικρό κομμάτι του οικονομικού προβλήματος της ευρωζώνης, το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των ηγετών του μπλοκ του ευρωπαϊκού νομίσματος, για να δείξουν ενότητα και να καταστρώσουν ένα γενναίο σχέδιο για να σταματήσει η κατρακύλα και ο πανικός στην περιοχή.


Αν και οι δημοσκοπήσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, όπως σημειώνει,  βοήθησαν στον σχετικό περιορισμό των φόβων των επενδυτών για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και για τις δραστικές και σοβαρότατες συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος στην περιοχή, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν φαίνεται να συγκινούνται από το ράλι ανακούφισης και προτιμούν να παραμείνουν στο περιθώριο των αγορών, αφού το μέγα θέμα του ευρώ, που ακούει στο όνομα «Ισπανία», ολοένα και γίνεται σοβαρότερο.


Όπως τονίζει ο Richard Batty, στρατηγικός αναλυτής στην Standard Life Investments, το πρόβλημα ουσιαστικά είναι πως η Ελλάδα χρειάζεται μία τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και παρά τις δημοσκοπήσεις, η ουσία είναι ότι η αβεβαιότητα γύρω από την χώρα συνεχίζει να υπάρχει. Όπως προσθέτει, για αρκετό διάστημα ακόμη, οι αγορές θα παραμείουν νευρικές και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η Standard Life Investments διατηρεί την στάση  underweight στις ευρωπαϊκές μετοχές.


Την ίδια στιγμή, οι στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale εκτιμούν ότι μία ελεγχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα «κοστίσει» στα blue chips της περιοχής, απώλειες της τάξης του 10%, ενώ μία άτακτη έξοδος της χώρας από το ευρώ, θα οδηγήσει τον δείκτη Euro STOXX 50, σε κραχ της τάξης του 50%.


Η Goldman Sachs από την πλευρά της, εκτιμά ότι ο ευρύτερος ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 θα υποχωρήσει 12% σε περίπτωση γρήγορης τακτικής αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ σε περίτπωση μίας άτακτης εξόδου, η βουτιά θα είναι υπερτριπλάσια. 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:00 - 29 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.