ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Buy η Merit για την Τέρνα Ενεργειακή

13:05 - 01 Αυγ 2012 | Αναλύσεις
Με τιμή στόχο τα 2,5 ευρώ.

H Merit συνεχίζει την κάλυψη της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή διατηρώντας τη σύσταση BUY και διατηρώντας παράλληλα την τιμή στόχο στα €2,5 ανά μετοχή. Η εν λόγω εταιρεία είναι μια καλή επιλογή για επενδυτές που ποντάρουν στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας καθώς είναι η μόνη εταιρεία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που εξειδικεύεται στις ΑΠΕ. Η εταιρεία είναι μέσα στις τρείς κορυφαίες στην Ελλάδα στην αιολική ενέργεια έχοντας ήδη εγκαταστήσει αιολικά πάρκα δυναμικότητας 263 MW, υδροηλεκτρικά δυναμικότητας 15ΜW και 1 φωτοβολταικό  δυναμικότητας 6ΜW στην Ελλάδα,  δυο αιολικά 56 MW στην Πολωνία και  2 αιολικά 30 ΜW στη Βουλγαρία.

 

Παράλληλα, άλλα 235 MW αιολικών και 4,6 MW φωτοβολταικών βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή στην Ελλάδα και 166 ΜW αιολικών στο εξωτερικό. Επίσης έχουν πάρει άδεια παραγωγής 1482 MW αιολικών και  18 MW φωτοβολταικών με πολύ περισσότερα να σχεδιάζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το αν θα υλοποιηθούν οι στόχοι που έχει θέσει η εταιρεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εύρεση επαρκούς χρηματοδότησης η οποία είναι αρκετά δύσκολη στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο. Ειδικά για τα ελληνικά projects η έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ένα ανασταλτικό παράγοντα στη χρηματοδότηση των μεγάλων projects  που ετοιμάζει η εταιρεία. Για τα projects του εξωτερικού η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η γραφειοκρατία στην έκδοση των αδειών που παραμένει υψηλή, ενώ ο κίνδυνος μείωσης των εγγυημένων τιμών ανά MW/h παραμένει υψηλός στην Ελλάδα. Τα παραπάνω μας έχουν οδηγήσει σε μια καθοδική αναπροσαρμογή των μελλοντικών μας εκτιμήσεων για τα έσοδα της εταιρείας. Το βασικό μας σενάριο προϋποθέτει εγκατάσταση 1100
ΜW μέχρι το τέλος του 2016 που δεν απέχει πολύ από τις εκτιμήσεις της εταιρείας.

 

Πολύ σημαντική θεωρούμε επίσης τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στις ΗΠΑ, μια χώρα όπου οι συνθήκες στην αγορά των ΑΠΕ είναι πολύ καλύτερες από ότι στην Ελλάδα. Τα πρώτα από τα  αδειοδοτημένα πάρκα που εξαγόρασε η Τέρνα στις ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται και θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στο 2012.

 

Η μετοχή διαπραγματεύεται  αυτήν την περίοδο σε πολύ  χαμηλά επίπεδα P/E λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αναμενόμενα κέρδη του 2012 σε σχέση με το peer group της, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν και έξοδα που αφορούν projects που θα τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες. Τα καθαρά κέρδη για το 2012 αναμένονται σημαντικά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι παρά τις αυξημένες αποσβέσεις, λόγω της επίδρασης των νέων projects.  Με τον πολλαπλασιασμό των MW σε λειτουργία στα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν και τα κέρδη της εταιρείας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.