ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Societe Generale και JP Morgan: Eπενδυτικές στρατηγικές για το επόμενο διάστημα

00:00 - 12 Σεπ 2012 | Αναλύσεις
Societe Generale και JP Morgan: Eπενδυτικές στρατηγικές για το επόμενο διάστημα
Ηρθε η ώρα για overweight θέσεις στην Ευρώπη, υπογραμμίζουν η Societe Generale και η JP Morgan σε νέες τους εκθέσεις και προτείνουν μετοχές και στρατηγικές, στους επενδυτές.

«Μην είστε άπληστοι, αγοράστε αξία», φωνάζει η Societe Generale στους επενδυτές, σε νέο note της, επισημαίνοντας πως το ράλι των μετοχών που ξεκίνησε τον Ιούνιο, λόγω των προσδοκιών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη, την οδηγεί πλέον στο να μην συστήνει μία στρατηγική επιθετικών τοποθετήσεων, αλλά μία στρατηγική που να επικεντρώνεται σε μετοχές αξίας.

 

Σε ότι αφορά την αμερικάνικη αγορά, η SocGen εκτιμά ότι το ράλι θα χάσει την ταχύτητά του, αφού οι μετοχές έχουν επιστρέψει στα επίπεδα της κορυφής του 2007.

 

Σε ότι αφορά τις μετοχές της ευρωζώνης, η τράπεζα τονίζει ότι η στιγμή που η Ισπανία θα υπογράψει την αίτηση για κρατική βοήθεια, θα είναι και η στιγμή της μεγάλης ανακούφισης για την αγορά. Βέβαια, τα θέματα που θα αφορούν την μέθοδο που θα ακολουθηθεί στην περίπτωση της βοήθειας της Ισπανίας θα είναι σημαντικά και καθοριστικά για τις αγορές, αφού τα μνημόνια που υπέγραψαν Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, έδωσαν ανάμεικτα αποτελέσματα και προκάλεσαν μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά. Όπως επισημαίνεται, οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και το ξεκίνημα της λειτουργίας του ESM, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες ελπίδας για τις αγορές.

 

 

Η SocGen επισημαίνει πως μετά από όλα αυτά, δεν μπορεί να επιμείνει πλέον στην σύσταση underweight για τις μετοχές της ευρωζώνης και δηλώνει ότι ήδη έχει αρχίσει και προτείνει αύξηση των τοποθετήσεων στα χρηματιστήρια της περιοχής. Οι προοπτικές του επόμενου διαστήματος για την περιφέρεια της ζώνης του ευρώ γίνονται όλο και πιο φωτεινές μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της ΕΚΤ.

 

 

Σύμφωνα με του στρατηγικούς αναλυτές της τράπεζας, υπάρχει ακόμη περιθώριο για χαμηλότερες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας εάν η ΕΚΤ αρχίσει τις αγορές αυτό το φθινόπωρο. Θετικά νέα έρχονται και από την ισχυρή ζήτηση για τις δημοσπρασίες του EFSF, που θα μπορέσουν να στηρίξουν τις ισπανικές τράπεζες. Το επόμενο βήμα είναι η Ισπανία να υπογράψει και αυτή ένα Μνημόνιο.

 

 

Σύμφωνα με την τράπεζα, για αυτό το διάστημα, οι προτιμώμενες επενδυτικές στρατηγικές είναι οι εξής επτά:

  1. long θέσεις στα τριετή ισπανικά ομόλογα
  2. τοποθετήσεις σε μετοχές με υψηλά μερίσματα και υψηλή ποιότητα
  3. long θέσεις στον δείκτη Eurostoxx 500 και short στον S&P 500
  4. τοποθετήσει σε χρυσό
  5. short το δολάριο Αυστραλίας / long το αμερικάνικο δολάριο
  6. αγορά εταιρικών ομολόγων επενδυτικού βαθμού της ευρωζώνης και
  7. short το φόριντ Ουγγαρίας / long στο ευρώ

Ώρα να για overweight θέσεις στην Ευρώπη, λέει η JPMorgan, επισημαίνοντας τις τελευταίες κινήσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης, τις ελκυστικές αποτιμήσεις, την υποαπόδοση της περιοχής τα τελευταία χρόνια, το αδύναμο ευρώ και τη λιγότερο ζοφερή οικονομική εικόνα.

 

Όπως σημειώνει, η ΕΚΤ έχει αναλάβει επιτέλους το ρόλο του «αγοραστή της έσχατης ανάγκης» και αυτό δίνει σημαντική ανάσα στην αγορά. Αν και αυτό δεν σημαίνει πως οι απογοητεύσεις σε πολιτικό επίπεδο θα εξαφανιστούν, στα μάτια του επενδυτικού κόσμου όμως, η περιοχή της ζώνης του ευρώ θα αρχίσει να γίνεται και πάλι άκρως ελκυστική για τοποθετήσεις.

 

Η JP Morgan επισημαίνει πως οι επενδυτές με ορίζοντα 6-12 μηνών θα πρέπει να επικεντρωθουν σε μετοχές του γερμανικού δείκτη Dax και του γαλλικού CAC-40, καθώς προσφέρουν σήμερα την μεγαλύτερη σταθερότητα εντός της ζώνης του ευρώ και παράλληλα, εάν θέλουν να τοποθετηθούν πιο βραχυπρόθεσμα, και όχι, τότε υπάρχουν ευκαιρίες στα χρηματιστήρια των περιφερειακών χωρών του ευρώ οι οποίες ακολουθούν την οδό των μεταρρυθμίσεων και της μελιωσης του ελλείμματος και του χρέους.

 

Σύμφωνα με την JP Μοrgan, σε ότι αφορά του κλάδους, η προτίμηση θα πρέπει να στραφεί προς αυτόν των ασφαλειών, όπου εταιρείες όπως η Allianz, η Munich Re, η Aegon και η Ageas, θα επωφεληθούν και από τις αποδόσεις του πυρήνα της ευρωζώνης, αλλά και από την μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα της περιφέρειας. Όπως προσθέτει, δεδομένης της αναμενόμενης μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων αυτών, και συνεπώς του κόστους δανεισμού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεχωρίσουν οι μετοχές εταιρειών με υψηλή μόχλευση και γι αυτό ακριβώς η JP Morgan γυρίζει την σύστασή της από underweight σε overweight.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:40 - 12 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.