ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αναλυτές για ΟΠΑΠ: Αφήστε καλύτερα, μην τον πουλάτε!

01:23 - 20 Σεπ 2012 | Αναλύσεις
Οι αναλυτές για ΟΠΑΠ: Αφήστε καλύτερα, μην τον πουλάτε!
Αυτό ήταν το μήνυμα των αναλυτών, Ελλήνων και ξένων, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το νέο καθεστώς που θα διέπει τη φορολογία του ΟΠΑΠ.


 Ο συντελεστής φορολόγησης μέχρι 30%, «μεταφράζεται», σύμφωνα με την αγορά, υποθηκεύει πάνω από το 50% των μεικτών κερδών, που σημαίνει ότι το μέρισμα του Οργανισμού, ακόμα και η μετοχή θα καταστούν εξαιρετικά «δυσκίνητα». Το χαρτί, με το που έγινε γνωστή η ανακοίνωση υποχώρησε κατά 15% στα 4,5 ευρώ και τελικά κατέρρευσε με απώλειες 18,37%, στα 4,31 ευρώ και όγκο 8,2 εκατ. τεμαχίων. Εγχώριοι παίκτες, τράπεζες, Έλληνες και ξένοι θεσμικοί, ακόμα και funds που είχαν χτίσει μακροπρόθεσμες θέσεις στη μετοχή, βγήκαν πωλητές με την προσφορά να απορροφάται κυρίως από traders και γενικά από εκείνους που πιστεύουν ότι από τη στιγμή που βγήκε κι αυτό το νέο, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να αποτελέσει μοχλό πίεσης για τη μετοχή. Υπενθυμίζουμε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα για φέτος, αλλά και τα ιστορικά χαμηλά που έχει γράψει η μετοχή είναι τα 3,5 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Merit AXEΠEY κ. Ν. Χριστοδούλου, «μεγάλη πτώση παρατηρούμε στη μετοχή του ΟΠΑΠ το τελευταίο τετραήμερο παρά το ότι επέρχεται η αποκρατικοποίηση του». Σύμφωνα με τον αναλυτή, «η υποχώρηση αυτή σχετίζεται με την αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς για τα παίγνια του ΟΠΑΠ. Ειδικότερα, η φορολόγηση του μικτού κέρδους από τα παίγνια κατά 30% μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των λειτουργικών κερδών του ΟΠΑΠ κατά 400 εκατ. ευρώ και των κερδών προ φόρων κατά 300-350 εκατ. ευρώ, με benchmark τα εκτιμώμενα μεγέθη του 2012. Η πολύ αρνητική αυτή είδηση, μειώνει τις προσδοκίες για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, τη στιγμή που περιμένουμε και την απόφαση της προσφυγής 2 διεθνών εταιρειών εναντίον του για το επίγειο μονοπώλιο που διαθέτει στην Ελλάδα.

 

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥκ. Εμ. Χατζηδάκης, αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι, μειώνεται σημαντικά τo δυνητικό περιθώριο στην αποτίμηση του ΟΠΑΠ. Η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατά 350 - 360 εκ. ευρώ το κόστος πωληθέντων, μειώνοντας αντίστοιχα τα λειτουργικά κέρδη (από τον τρόπο υπολογισμού εξαιρεί τις επιστροφές των πρακτόρων).

Εκτιμά ότι η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει στην τιμή της μετοχής την σημερινή εξέλιξη καθώς η αποτίμηση της διαμορφώνεται στο 1,4 δις ευρώ έχοντας υποχωρήσει 33% από την ημέρα που δημοσιεύθηκε στον τύπο η σχετική ρύθμιση του φόρου.

 

Το φορολογικό καθεστώς που επιβάλλεται στον ΟΠΑΠ θα έχει σημαντική επίπτωση στο cash flow της επιχείρησης, επισημαίνει σε ανάλυση της η UBS με τίτλο:

«Τα νέα από τη φορολόγηση στον ΟΠΑΠ μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες».

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ένας τόσο υψηλός φόρος θα πάρει την τελική νομική έγκριση αλλά ούτε και το εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση, σημειώνει.

«Η επίσημη ανακοίνωση υποδεικνύει την αύξηση της φορολογίας αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρη η ακριβής επίπτωση». Σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι αλλαγές θα επηρεάσουν όλα τα παιχνίδια του οργανισμού. Αν πάντως η φορολόγηση φτάσει συνολικά στο 30% το ποσό θα είναι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ ή το 54% των EBITDA.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:52 - 20 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.