ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι επιφυλάσσει το δ’ τρίμηνο για τις μετοχές;

00:19 - 02 Οκτ 2012 | Αναλύσεις
Τι επιφυλάσσει το δ’ τρίμηνο για τις μετοχές;
Οι ευρωπαϊκές μετοχές, με το «καλημέρα» του τελευταίου τριμήνου του έτους, ανέκαμψαν χθες από τα χαμηλά τριών εβδομάδων σε ένα τεχνικό ράλι, με την στρατηγική «αγορές μετοχών στις βουτιές της αγοράς» να πρωταγωνιστεί χέρι-χέρι σε ότι αφορά του λόγους εισόδου, με τα αποτελέσματα των stress tests των ισπανικών τραπεζών, Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν το κατά πόσο θα υπάρξει δυναμική συνέχεια του πρόσφατου ράλι στις αγορές.

Οι μετοχές είναι αντιμώτωπες με αρκετές … εκρεμμότητες και αρκετές πηγές αβεβαιότητας, όπως το «πότε» του ισπανικού bailout, τον δημοσιονομικό γκρεμό των ΗΠΑ (fiscal cliff) και τα αποτελέσματα της εταιρικής κερδοφορίας του τρίτου τριμήνου. Από την άλλη μεριά, δεδομένων των διαφορετικών πλέον συνθηκών στις αγορές, δηλαδή την διάθεση και την δράση των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την τόνωση του συστήματος, οι αναλυτές τονίζουν οτι είναι πολύ επικίνδυνο να είναι κανείς πολύ bearish απέναντι στις μετοχές.

 

Όπως επισημαίνουν, είμαστε σε ένα νέο τρίμηνο και ήδη υπαρχει ανανέωση των αγοραστικών κινήσεων στις μετοχές της Ευρώπης, και δεδομένων των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, οι μετοχές αποτελούν πρόταση «αξίας», και είναι δύσκολο να είναι κανείς πάρα πολύ bearish αυτή τη στιγμή.

Αυτή είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη σε μια πτωτική πορεία, αλλά δεν αναμένεται ωστόσο να υπλαρξει κάποια μεγάλη διόρθωση στις αγορές, σημειώνει από την πλευτά του ο Roelof-Jan van den Akker, τεχνικός αναλυτής της ING Commercial Banking.

 

Οι υποχωρήσεις στους δείκτες, οι οποίες οδηγούνται από τις ευρωπαϊκές ανησυχίες, παρέχουν μια ευκαιρία για να αγοράσει κανείς μετοχές, σημειώνει ο Paul Kavanagh, αναλυτής στην Killik Investments. Ωστόσο, υπάρχει επιφυλακτικότητα επίσης καθώς αναμένεται ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να δρα ως τροχοπέδη στο κλίμα και η εστίαση θα παραμείνει στις εκλογές των ΗΠΑ και τον δημοσιονομικό γκρεμό.

 

O Edmund Shing, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Barclays Capital, δηλώνει ότι εξακολουθεί να παραμένει αρκετά αμυντικός και προτιμά μετοχές εταιρειών που προσφέρουν αξιοπρεπή μερίσματα, όπως η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi. Όπως σημειώνει, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν 5-10% τους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά αντιμετωπίζει αντιξοότητες, όπως η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ αλλά αυτό θα αποτελέσει ευκαιρία για αύξηση των τοποθετήσεων για τους επενδυτές.

 

Η Kleinwort Benson δηλώνει πως έχει αυξήσει τις θέσεις τις στις βρετανικές, τις ευρωπαϊκές και τις μετοχές αναδυόμενων αγορών, κατά τη διάρκεια του έτους, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή διατηρεί μία σχετικά επιφυλακτική στάση στα χαρτοφυλάκια της, λόγω υποκείμενων κινδύνων από την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Όπως επισημαίνει οι μετοχές, ειδικά στην Ευρώπη, φαίνονται φτηνές σε ιστορική βάση και υπάρχουν κάποιες θετικές τάσεις στις περισσότερες κατηγορίες assets.

 

Ωστόσο, ενώ έχει προσθέσει κάποιο ρίσκο στα χαρτοφυλάκια της κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εξακολουθεί να είναι πολύ προσεκτική. Οι κίνδυνοι που μπορούν να απειλήσουν τη μακροβιότητα αυτού του ράλι, είναι υπαρκτοί, αν και οι κεντρικές τράπεζες είναι σαφέστατα έτοιμες αναλάβουν δράση.

 

Η JPMorgan Asset Management προειδοποίησε τους επενδυτές για προσοχή απέναντι στις ισπανικές μετοχές, οι οποίες σημείωσαν ριμπάουντ της τάξης του 30% από τα χαμηλά του Ιουλίου, καθώς οι ανησυχίες γύρω από τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών της και η μεγάλη πιθανότητα η Ισπανία να ζητήσει σχέδιο διάσωσης, σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για τους επενδυτές να αυξήσουν την έκθεσή τους στην ισπανική αγορά. Το πλήρες bailout και η σαφήνεια γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γυρίσει η JP Morgan την στάση της απέναντι στην Ισπανία, σε overweight, όπως υπογραμμίζει.

 

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:27 - 02 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.