ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citigroup: Επιμένει για Grexit ενώ απειλεί με «ντόμινο» υποβαθμίσεων στην Ευρωζώνη

12:43 - 25 Οκτ 2012 | Αναλύσεις
«Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ» αναφέρει σε έκθεση της η Citigroup


Όπως εξηγεί ο οίκος, μακροπρόθεσμα το ελληνικό πρόγραμμα θα παραμείνει εκτός τροχιάς και το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Το πιθανό αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της θα λυθεί τελικά με την Grexit. Το βασικό σενάριο της Cirtigroup προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί πιθανότατα στο α΄εξάμηνο του 2014.
Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα (σε ορίζοντας 2-3 τριμήνων), οι περισσότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις θα παραμείνουν σχετικά σταθερές, ενώ η Ελλάδα δεν αναμένεται να εγκαταλείψει κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος τη ζώνη του ευρώ. ‘Άλλωστε είναι πολύ πρόσφατη η υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Standard & Poor’s κατά δύο βαθμίδες.
Όσον αφορά την Πορτογαλία, η Citigroup αναμένει υποβάθμιση της Πορτογαλίας τα επόμενα 2-3 τρίμηνα, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και της ενδεχόμενης ανάγκης για επιμήκυνση του προγράμματος της Τρόικας.
Παράλληλα οι αναλυτές προβλέψουν ότι τουλάχιστον ένας οίκος αξιολόγησης θα θέσει υπό καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης τη Γαλλία, ενώ ο Standard & Poor’s θα υποβαθμίσει σε αρνητικό το outlook της Βρετανίας.
Οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης  είναι πιθανό να υποφέρουν από διαρκή οικονομική αδυναμία και δείκτες χρέους πέραν των στόχων το 2013-2014. Επιπλέον, τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι πιθανό να παραμείνουν στους ισολογισμούς των εθνικών κυβερνήσεων, αντί να αμοιβαιοποιηθούν μέσω ESM
Για να σωθεί το ευρώ και να δημιουργηθούν οι συνθήκες επιστροφής στην ανάπτυξη, η αναδιάρθρωση του χρέους σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο και πιθανότητα την Ισπανία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Ο οίκος αναμένει ότι σε ορίζοντα 2-3 ετών, τουλάχιστον ένας οίκος αξιολόγησης θα υποβαθμίσει την Ισπανία κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.  Επίσης, προβλέπει υποβάθμιση ΗΠΑ, Βρετανίας και Ιαπωνίας σε ορίζοντα 2-3 ετών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:05 - 25 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.