ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, υποστηρίζει η Alpha Bank

09:47 - 26 Οκτ 2012 | Αναλύσεις
Στο 3,5% περορίζεται το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών για το 2012, υποστηρίζει η Alpha Bank σε ανάλυσή της.

Σημειώνει μάλιστα ότι τα στοιχεία δείχνουν πως βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας υπέρ των εξαγωγών και της υποκατάστασης εισαγωγών και είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών δείχνουν ήδη ότι βρισκόμαστε αναμφισβήτητα στη σωστή πορεία.

 

Στην έκθεση σημειώνεται ότι «η ταχεία βελτίωση Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών το 2μηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2012, με την εμφάνιση πλεονάσματος άνω των € 2,77 δισ., αποτελεί εξέλιξη ιστορικής σημασίας, διαμορφώνοντας το έλλειμμα του ΙΤΣ στο 8μηνο Ιαν.-Αύγ.2012 σε €3 δισ. ή 1,5% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος ΙΤΣ ύψους €12,5 δισ. ή 6% του ΑΕΠ στο αντίστοιχο 8μηνο του 2011».

 

Το αποτέλεσμα αυτό δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι το έλλειμμα του ΙΤΣ θα διαμορφωθεί για το 2012 στο 3,5% του ΑΕΠ από 8,8% του ΑΕΠ το 2011 και 10,3% του ΑΕΠ το 2009. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για μηδενισμό του ελλείμματος του ΙΤΣ το 2013 (για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες) και τη δημιουργία πλεονάσματος από το 2014, ένα έτος ενωρίτερα απ’ ότι εκτιμούσαμε έως τώρα.

 

Στην εξέλιξη αυτή, συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2013 και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όπως προκύπτει και από την έκθεση Doing Business που καταρτίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα και την International Finance Corporation (IFC).

 

Όπως είναι γνωστό, στην έκθεση αυτή η Ελλάδα είναι μεταξύ των 10 πρώτων χωρών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την απλοποίηση και βελτίωση αυτών των ανωτέρω διαδικασιών, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την ανταγωνιστική της θέση αφού τώρα κατατάσσεται στην 78η θέση, από άνω της 100ης θέσης που κατατάσσονταν στα προηγούμενα έτη.

 

Η Alpha Bank εκτιμά ότι «είναι εμφανές ότι η Ελλάδα βελτιώνει δραστικά την διεθνή ανταγωνιστικότητά της όχι μόνο με βάση το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (όπου η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι σημαντική) αλλά και με βάση την αναβάθμιση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που συντελεί στην προσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων εγχώριων και ξένων». Σημειώνονται δε ότι με τα νέα μέτρα που θα θεσπιστούν στις επόμενες ημέρες και θα συμπεριληφθούν στη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής για τα επόμενα έτη, θα ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των αγορών εργασίας και προϊόντων και θα αρθούν και τα εναπομένοντα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.

 

Είναι βέβαιο, επομένως, υποστηρίζει η Alpha Bank ότι η κατάταξη της Ελλάδος στο Doing Business στο επόμενο έτος θα είναι ακόμη πιο βελτιωμένη. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό και με την οριστική άρση της παγίδας ρευστότητας στην οποία υποχρεώνονται να λειτουργούν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις (κυρίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τη Ζώνη του Ευρώ και το ΔΝΤ), θα αποτελέσουν τους καταλύτες για την ανάκαμψη της παραγωγής και των επιχειρηματικών επενδύσεων και για τη δυναμικότερη συνέχιση της αυξητικής πορείας των ελληνικών εξαγωγών.

 

Από τα στοιχεία προκύπτει μεγάλη αύξηση των εξαγωγών αγαθών στο 11% του ΑΕΠ το 2012, από 6,6% του ΑΕΠ το 2009, ενώ περαιτέρω αύξηση αναμένεται το 2013 στο 11,8% του ΑΕΠ.

 

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο 25,5% το 2012, από 18,3% το 2009, ενώ περαιτέρω αύξηση αναμένεται το 2013 στο 27,2% του ΑΕΠ.

 

Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται η πτώση των εισαγωγών αγαθών της χώρας χωρίς καύσιμα και πλοία στο 11,9% του ΑΕΠ το 2012, από 13,5% του ΑΕΠ το 2009. Σημειώνεται επίσης σημαντική πτώση των πληρωμών για εισαγωγές υπηρεσιών, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την πτώση των πληρωμών για ταξίδια εγχώριων κατοίκων στο εξωτερικό κατά -19,8% στο 8μηνο Ιαν.-Αυγ.’2012. Επίσης, σημαντικά μειωμένες είναι οι πληρωμές στο εξωτερικό για μεταφορές και για λοιπές υπηρεσίες.

 

Αντίθετα με τα ανωτέρω, το έλλειμμα του ισοζυγίου των καυσίμων έχει αυξηθεί στο 5,2% του ΑΕΠ το 2012, από 3,3% του ΑΕΠ το 2009. Η αυξητική αυτή εξέλιξη του ελλείμματος του ισοζυγίου των καυσίμων, που δεν είναι συμβατή με την ύφεση την οποία διέρχεται η Ελληνική οικονομία, έχει αποτρέψει την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος του ΙΤΣ τα τελευταία 2-έτη. Πάντως, σημαντική πτώση του ελλείμματος του ισοζυγίου των καυσίμων θα πρέπει να αναμένεται το 2013.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:55 - 26 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.