ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εάν η Ελλάδα γονατίσει, έρχονται νέα κανόνια σε τράπεζες της ευρωζώνης

01:22 - 06 Νοε 2012 | Αναλύσεις
Εάν η Ελλάδα γονατίσει, έρχονται νέα κανόνια σε τράπεζες της ευρωζώνης
Ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, George Saravelos, εκτιμά πως ακόμη και εάν περάσουν τα μέτρα, σημαίνει πως η Ελλάδα ξεκάθαρα θα έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Η Ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να περάσει στο Κοινοβούλιο μία από τις πιο κρίσιμες ψήφους της ιστορίας της, σε αυτήν που χαρακτηρίζεται ως η εβδομάδα-κλειδί για τη χώρα, με σκοπό να μπορέσει να εκταμιεύσει την απαραίτητη για την επιβίωσή της δόση των 31,5 δις. ευρώ και να δοθεί ένα τέλος στα ανανεωμένα σενάρια για έξοδο από το ευρώ.

 

Ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, George Saravelos, εκτιμά πως υπάρχει 80% πιθανότητα τα μέτρα να περάσουν αύριο στη Βουλή. Όπως επισημαίνει, το 20% που απομένει (του να μην περάσουν δηλαδή) φυσικά και αποτελεί ένα άκρως αρνητικό στοιχείο, καθώς ακόμη και εάν περάσουν τα μέτρα, σημαίνει πως η Ελλάδα ξεκάθαρα θα έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, οπότε ο κίνδυνος γύρω από την χώρα, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, θα συνεχίσει να υπάρχει. Αξίζει αν σημειώσουμε πως η JP Morgan σε πρόσφατο note της έδινε 15% πιθανότητες να μην περάσουν τα μέτρα αύριο,Τετάρτη.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank πιστεύουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτομη και πρόθυμη να δράσει, κάτι που σημαίνει πως οποιοδήποτε πρόβλημα στην αγορά ομολόγων της Ισπανίας δεν αναμένεται να δημιουργηθεί πριν την επόμενη χρονιά. Αυτή τη στιγμή, όπως υπογραμμίζουν, η προσοχή τους είναι 100% στραμμένη στην Ελλάδα.

 

Η ροή των ειδήσεων γύρω από την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα άσχημη τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του Υπουργού των Οικονομικών πως το χρέος προς το ΑΕΠ της χώρας θα «χτυπήσει» το 190%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ότι αναμενόταν πριν.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, Carl Weinberg, η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα να μείνει χώρις μετρητά, ενώ οι πιστωτές της «καυγαδίζουν» γύρω από τις διάφορες προϋποθέσεις.

 

Εάν η Ελλάδα λυγίσει, θα δημιουργηθούν τεράστιες ρωγμές στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης, όπως προειδοποιεί ο οικονομολόγος, και προσθέτει πως, εάν αυτ ές οι απώλειες είναι συμπυκνωμένες, τότε θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος τραπεζικών πτωχεύσεων στην περιοχή.

Η ΕΚΤ έχει πολύ λίγο έλεγχο γύρω από τί μπορεί να προκαλέσει στην ευρωζώνη μία άσχημη εξέλιξη με την κατάσταση της Ελλάδας, όπως επισημαίνει ο Weinberg. Δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, να δημιουργήσει απεριόριστη ρευστότητα και να δανείσει σε πτωχευμένες κυβερνήσεις.

Ουτέ καν μπορούμε να φανταστούμε, υπογραμμίζει ο οικονομολόγος, κάποια δράση από πλευράς της ΕΚΤ που θα μπορέσει να ωθήσει την ευρωζώνη προς μία ομαλή επίλυση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιοχής και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει η Ελλάδα να αφαιθεί να γονατίσει.

K.E.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:32 - 06 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.