ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η χρονιά των μετοχών το 2013 – Tα ομόλογα «τελείωσαν»

01:06 - 28 Νοε 2012 | Αναλύσεις
Η χρονιά των μετοχών το 2013 – Tα ομόλογα «τελείωσαν»
Τώρα είναι στιγμή για το κτίσιμο θέσεων στις μετοχές της ευρωζώνης, οι οποίες θα είναι τα αστέρια των αποδόσεων το 2013, αφού πλέον τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια δεν προσφέρουν καμία αξία, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι επενδύσεις σε μετοχές των μεγαλύτερων και πιο «υγειών» αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών θα δώσουν διψήφιες αποδόσεις το 2013, καθώς θα σημειωθεί μία επενδυτική μετατόπιση προς τις ποιοτικές μετοχές και μακριά από την αγορά ομολόγων, σύμφωνα με τον Saker Nusseibeh, επικεφαλής της Hermes Fund Managers.

Oι παγκοσμιοποιημένες, μεγάλες εταιρείες, με ισχυρούς ισολογισμούς, προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές, με την ικανότητα να πληρώσουν αξιόπιστα μερίσματα, στοιχεία που τις ξεχωρίζουν από τις "κερδοσκοπικές" μετοχές ή ακόμη και τα ομόλογα, όπως πρόσθεσε στα πλαίσια διεθνούς επενδυτικού φόρουμ στο Λονδίνο.

Τα ομόλογα – που ήταν δημοφιλή στους επενδυτές κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης ως ένα ασφαλές καταφύγιο και μια σταθερή πηγή εισοδήματος - είναι πιθανό να έχουν φτάσει στο τέλος τους. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «τελειώσαμε με τις αγορές ομολόγων... αν και θα μπορούσαν να έχουν λίγη διαδρομή ακόμη να διανύσουν, αλλά είναι πιθανό να βρισκόμαστε κοντά στην κορυφή της φούσκας»

Ο Nusseibeh επεσήμανε πως οι επενδύσεις σε μετοχές θα δουν μια αναγέννηση, μετά από χρόνια όπου οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές επέλεγαν να παραμείνουν στο περιθώριο,για μια σειρά από λόγους, από την υψηλή μεταβλητότητα, τις ρυθμιστικές πιέσεις, μέχρι και τις δημογραφικές πιέσεις.

Πάντως, όπως τόνισε, δεν αναμένεται να δούμε την επιστροφή των bull markets της εποχής προ της κρίσης τόσο, όσο την επανεκτίμηση του ρόλου των μετοχών.

Εκτός από τις εταιρείες κορυφαίας ποιότητας, η οικονομία της Ευρώπης θα παραμείνει πολιορκούμενη καθώς οι πολιτικές ελίτ εξακολουθούν να παζαρεύουν τον τρόπο επίλυσης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όπως είπε είπε.

Αντίθετα, προβλέπει μια αξιόπιστη ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον επανεκλεγμένο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αποφεύγει με επιτυχία ένα αδιέξοδο στην επίλυση του δημοσιονομικού γκρεμού.

Από την πλευρά του, ο CEO της Pioneer Group, Giordano Lombardo, σημειώνει πως οι μετοχές της ευρωζώνης θα είναι τα «αστέρια» των αποδόσεων το 2013, και οι επενδυτές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για να αυξήσουν τις θέσεις τους σε αυτές στα χαρτοφυλάκιά τους.

Μάλιστα, ο Lombardo χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές ως «τις επόμενες αναδυόμενες αγορές», και υπογραμμίζει πως είναι υποτιμημένες, υπο-επενδεδυμένες και θα επωφεληθούν από την σταθεροποίηση τόσο της οικονομίας της ευρωζώνης προς το δεύτερο μισό του νέου έτους, όσο και από το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα.

Όπως προσθέτει, oι διαχειριστές κεφαλαίων που αναζητούν τη συνεχιζόμενη εξομάλυνση των παγκόσμιων αγορών δεν έχουν ακόμη επιστρέψει μαζικά στις μετοχές και τώρα είναι η ώρα να γίνει αυτή η αλλαγή για την επόμενη δεκαετία.

Ακόμα και με την ύπαρξη σημαντικών πολιτικών κινδύνων στη ζώνη των 17, η ευκαιρία για σημαντική αύξηση των θέσεων στις μετοχές της περιοχής, είναι μοναδική αυτή τη στιγμή. Όπως τονίζει, η στρατηγική της Pioneer το 2013 είναι να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες της αγοράς για να ενισχύσει την θέση της στις μετοχές της ευρωζώνης.

Αν και η οικονομία είναι ακόμη σε άσχημη κατάσταση, βρίσκεται ωστόσο σε σημείο καμπής και η σταδιακή βελτίωση θα οδηγήσει σε επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2013. Όπως τόνισε, τώρα είναι οι στιγμή για το κτίσιμο στρατηγικών θέσεων καθώς το 2013 οι αποδόσεις των μετοχών της ευρωζώνης θα είναι διψήφιες.

Τέλος, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αξία πλέον στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, καθώς τα αμερικάνικα, τα βρετανικά ή τα γερμανικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν ελάχιστη ή μηδενική αξία στα τρέχοντα ακριβά επίπεδα.

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:05 - 28 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.