ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα "διαμάντια" του Χ.Α. εν μέσω ύφεσης

01:03 - 04 Δεκ 2012 | Αναλύσεις
Τα "διαμάντια" του Χ.Α. εν μέσω ύφεσης
Εισηγμένες με γεμάτα ταμεία εν μέσω κρίσης και χωρίς δάνεια τραβούν την προσοχή των επενδυτών. Περίπου τριάντα εισηγμένες με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του εννεαμήνου εμφανίζουν χαμηλά δάνεια ή και καθόλου και ταυτόχρονα έχουν γεμάτο το ταμείο τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Καρέλια που έχει μηδενικό δανεισμό και ταυτόχρονα 210,8 εκατ. ευρώ στο ταμείο του.

Μηδενικό δανεισμό έχει και η Ελληνικά Χρηματιστήρια, με το ταμείο να ξεπερνάει τα 117 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, ο ΟΛΘ ο οποίος οδεύει προς ιδιωτικοποίηση εμφανίζει cash flow της τάξης των 82,2 εκατ. ευρώ. Μηδενικό δανεισμό έχει και η Alpha Αστικά Ακίνητα, με 18,2 εκατ. ευρώ στα ταμεία της, η Ευρωπαϊκή Πίστη με 6,9 εκατ. ευρώ και καθόλου δανεισμό, το ίδιο και η Ιντεάλ με 6,3 εκατ. ευρώ, αλλά και η ΓΕΚΕ, υπό τη διαχείριση της οποίας βρίσκεται το ξενοδοχείο President στη Λεωφόρο Κηφισίας στην Αθήνα. Το Ταμείο της εταιρείας διαθέτει περίπου 6 εκατ. ευρώ. Μηδενικό δανεισμό, αλλά περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ στο ταμείο της έχει και ο όμιλος Ιντεάλ, ενώ μηδενικό δανεισμό και 1,7 εκατ. ευρώ έχει η Κανάκης. Λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο ταμείο της και μηδενικό δανεισμό έχει η MLS.

Με δεδομένες τις συνθήκες παντελούς έλλειψης ρευστότητας που μαστίζει την ελληνική οικονομία, το να διαθέτει μία εταιρεία μετρητά σε τούτη τη συγκυρία κρίνεται ικανοποιητικά από την αγορά, αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει αν δεν μπει ένα φρένο στην ύφεση. Με δεδομένο ότι υπάρχουν εισηγμένες στις οποίες η ρευστότητα λιμνάζει και οι μέτοχοι μειοψηφίας ζητούν από τις διοικήσεις να αξιοποιήσουν τη ρευστότητα, είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίου, είτε με νέες επενδύσεις, οι εταιρείες επιλέγουν να "παίζουν άμυνα",. Φοβούμενες, όπως αναφέρουν διοικήσεις τους την ουρά της κρίσης.

Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, η συνταγή που ακολουθούν οι εισηγμένες που διαθέτουν γεμάτα ταμεία είναι γνωστή: Αμυνα στις επενδύσεις, σφιχτή διαχείριση των επισφαλών πελατών και συμπίεση του κόστους όσο διαρκεί η ύφεση στην εγχώρια αγορά. Δεδομένου ότι και το 2013 θα είναι μια χρονιά ύφεσης «η επίθεση μπορεί να περιμένει» και αυτή η διαπίστωση ήταν σχεδόν κοινή στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Ωστόσο η δυναμική που αναπτύσσεται είναι τέτοια που σε ενδεχόμενη σταθεροποίηση της οικονομίας το πλεονέκτημα που θα έχουν οι εταιρίες αυτές θα έχει πολλαπλασιαστική ισχύ στην τελική γραμμή.

Από την πλευρά της Merit τονίζεται ότι ο δανεισμός στο σύνολο εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένος από τα επίπεδα της 31/12/2011, καθώς πολλές εταιρείες έχουν ακόμα πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό λόγω μεγέθους, ενώ η πλειοψηφία των εταιρειών προβαίνει σε αναδιάρθρωση δανεισμού αφού δεν είναι δυνατόν να αποπληρώσει το βραχυπρόθεσμο δανεισμό λόγω ταμειακών δυσχερειών. Πάντως αρκετές εταιρείες κατάφεραν και μείωσαν το δανεισμό τους λόγω καλύτερης διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δανεισμός σε σχέση με τις 31/12/2011 μειώθηκε στα €40,38 δις από €41,74 δις (-3,3%) χάρη σε εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο Τιτάν και η Coca Cola 3E. Το ταμείο στις 30/9/2012 ανήλθε σε €7,7 δις και επομένως ο καθαρός δανεισμός σε €32,68 δις κοντά στα επίπεδα της 30/06/2012.

 

Oι εταιρείες με γεμάτο ταμείο

 

 

 

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 01:11 - 04 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.