ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Schroders και UBS ψηφίζουν Ευρώπη για το 2013

01:01 - 18 Δεκ 2012 | Αναλύσεις
Schroders και UBS ψηφίζουν Ευρώπη για το 2013
Όσο πλησιάζει το 2013 τόσο αυξάνονται οι bullish θέσεις των διεθνών οίκων για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η Schroders εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υπεραποδόσουν των «συναδέλφων» τους στις ΗΠΑ το 2013, χάρη στις ελκυστικές αποτιμήσεις, τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις και τη σταδιακή βελτίωση του σκηνικού της οικονομίας.
Όπως επισημαίνει ο Robert Farago, επικεφαλής κατανομής assets της Schroders, στην έκθεση για τις προοπτικές του 2013, οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι οι «φτωχοί συγγενείς», έχοντας υποστεί μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών αποδόσεων σε σχέση με τις αγορές των ΗΠΑ, αγγίζοντας τον πάτο ενός 40ετούς trading range, νωρίτερα αυτό το έτος.

Όπως εκτιμά, η τάση αυτή πρόκειται να αλλάξει, δεδομένου ότι η κερδοφορία και η παραγωγικότητα στις δύο περιοχές ήταν παρόμοια το τελευταίο διάστημα, τα επίπεδα του δημόσιου χρέους είναι, αν μη τι άλλο, υπέρ της Ευρώπης και η υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει «ό, τι χρειάζεται», μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές από άποψη αποδόσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη τα σχέδια να αυξηθούν οι φόροι μερισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως σημειώνει ο Farago.

Η μερισματική απόδοση στον δείκτη STOXX Europe 600 διαμορφώνεται στο 3,9% για το επόμενο έτος, σε σύγκριση με το 2,4% για τον αμερικάνικο S&P 500, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters StarMine.

Οι αποτιμήσεις είναι επίσης υπέρ της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται φθηνότερες από ό, τι αμερικανικές μετοχές σε κάθε μέτρο, συμπεριλαμβανομένων τόσο του δείκτη p/e για τα τρέχοντα κέρδη όσο και για τα εκτιμώμενα μακροπρόθεσμα κέρδη, τονίζει ο Farago.

Φυσικά, υπάρχει προφανής λόγος για τον οποίο οι επενδυτές θα πρέπει να απαιτήσουν μια υψηλότερη απόδοση από τις θέσεις στα ευρωπαϊκά assets. H διάλυση του ευρώ παραμένει η μεγαλύτερη απειλή, πράγματι, όχι για αυτούς που κατέχουν ευρωπαϊκά assets, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, αν η Ευρώπη συνεχίσει να «τα καταφέρνει», οι επενδυτές των ευρωπαϊκών μετοχών θα ανταμείφθούν πολύ καλά για τη λήψη αυτού του κινδύνου, καταλήγει ο αναλυτής.

Από την πλευρά της, η UBS βλέπει «λογικές» αποδόσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες το 2013.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άλλη δύσκολη χρονιά το 2013, με την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ αγγίζει το μηδέν, ωστόσο οι αναλυτές της UBS συνεχίζούν να βλέπουν λογικές αποδόσει για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας, με τον Stoxx Europe 600 να αναμένεται να τελειώσει το έτους στο +3%, και ο FTSE 100 του Λονδίνου στο +6%.

Σε top picks της UBS για το νέο έτος είναι οι κλάδοι των ορυχείων, των φαρμακευτικών εταιρειών και των κατασκευών, ενώ λιγότερο ευνοημένη είναι αυτοί της χαλυβουργίας και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.

Η UBS συστήνει στους επενδυτές τοποθετήσεις σε κυκλικές μετοχές, όπως η ABB και η Spectris, την αναζήτηση τρόπων να «εκμεταλλευτούν» την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, με προϋπόθεση ότι ο δημοσιονομικός γκρεμός θα επιλυθεί, μέσω εταιρειών όπως η Carnival και η Ashtead, καθώς και έκθεση σε αναδυόμενες αγορές, μέσω εταιρειών όπως η Holcim και η Rio Tinto.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:18 - 17 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.