ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Capital Economics: Κίνδυνος Grexit στο πρώτο εξάμηνο του 2013 αν…

01:03 - 19 Δεκ 2012 | Αναλύσεις
Capital Economics: Κίνδυνος Grexit στο πρώτο εξάμηνο του 2013 αν…
Η συμφωνία για την απελευθέρωση της δόσης-μαμουθ, παρείχε στους φορείς χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα και την ευρωζώνη κάποια περιθώρια αναπνοής, αλλά οι κίνδυνοι εκτροχιασμού της χώρας εξακολουθούν να υπάρχουν για το 2013, όπως προειδοποιεί ο κ. Ben May, οικονομολόγος της Capital Economics.

Οπως τονίζει, οι αμφιβολίες σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας θα μπορούσαν κάλλιστα να επανεμφανιστούν το επόμενο έτος, ακόμη και μέχρι το πρώτο εξάμηνο.

Ο πρώτος κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. May, είναι η Ελλάδα να μην συμμορφωθεί με τους όρους της τρόικας και ως εκ τούτου να καταστεί «ακατάλληλη» για περαιτέρω πληρωμές.

Ο δεύτερος είναι ότι, ακόμη και αν η Ελλάδα πληροί όλες τις απαιτήσεις, η οικονομία της να εξασθενήσει περισσότερο από τη συρρίκνωση του 4%, που αναμένεται από την τρόικα για την επόμενη χρονιά, κάτι που θα την αναγκάσει να αναθεωρήσει εκ νέου τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Οδεύοντας προς τις γενικές εκλογές του φθινοπώρου, η Γερμανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με το δυσάρεστο δίλημμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή του να αρνηθεί να προσφέρει στην Ελλάδα περισσότερη βοήθεια και να οδηγήσει έτσι στην κατάρρευση του σχεδίου διάσωσης, τονίζει ο κ. May.

Ο Ben May της εκτιμά ότι οι πρόσφατες δράσεις των χαρρασσόντων πολιτικής της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα της ΕΚΤ, ώθησαν πολλούς να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή έχει κάνει πλεόν μία σημαντική στροφή. Ωστόσο, εξακολουθούν να αναμένουν ότι η κρίση θα βαθύνει και πάλι σύντομα, καταλήγοντας ίσως στην έναρξη κάποιας μορφής θραύσης του μπλοκ το επόμενο έτος.

Όπως σημειώνει, οι ιταλικές και ισπανικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε που ο Mario Draghi δήλωσε ότι κάνει "ό, τι χρειάζεται" για να σώσει το ευρώ και ιδίως από τα… αποκαλυπτήρια του προγράμματος ΟΜΤ της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο., ωστόσο ο ίδιος παραμένει επιφυλακτικός, παρά το ναύλο του ανεμιστήρα και την ευθυμία που οδηγεί.

Κατ’αρχήν αμφιβάλλει ότι απλά και μόνο η απειλή της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων θα κρατήσει μόνιμα τις ισπανικά αποδόσεις χαμηλά όπως θεωρούν ορισμένοι, ακόμη και αν η ΕΚΤ αγοράσει τεράστιες ποσότητες των περιφερειακών ομολόγων. Ο May πιστεύει ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους αυτό δεν θα λύσει την κρίση.

Πρώτον, η Ελλάδα παραμένει σε επισφαλή κατάσταση. Μπορεί να πήρε το ok της δόσης μαμούθ, ωστόσο, δεδομένου ότι, οι οικονομικές προβλέψεις που στηρίζουν το πακέτο διάσωσης εξακολουθούν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες, η τελευταία αυτή συμφωνία είναι και πάλι απλά ένας επίδεσμος.

Δεύτερον, αν και η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το κόστος εργασίας κατά τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα και στα δύο μέτωπα. Συνεπώς, μία περαιτέρω παρατεταμένη περίοδο οικονομικής αδυναμίας στις χώρες αυτές είναι πιθανή.

Τέλος, ο ίδιος πιστεύει ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ συνέπεσαν με μια δραματική επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την ιδέα ότι ένας βασικός παράγοντας που αναχαιτίζει την ανάπτυξη κατά τα τελευταία χρόνια, ήταν τελικά η αστάθεια της αγοράς.

Γενικότερα, ενώ ο May σημειώνει ότι ενέργειες της ΕΚΤ είναι ένα θετικό ξεκίνημα, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη, ίσως και μέχρι τα μέσα του 2013 και ότι μία ή περισσότερες μικρές οικονομίες θα ακολουθήσουν μετά.

 

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.