ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοrgan Stanley, UBS και HSBC απευθύνουν πρόσκληση στους ταύρους

01:05 - 20 Δεκ 2012 | Αναλύσεις
Μοrgan Stanley, UBS και HSBC απευθύνουν πρόσκληση στους ταύρους
Οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να δίνουν τις προοπτικές των αγορών για το 2013, με την ψυχολογία να είναι συντριπτικά bullish. Οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να ευνοούν τις μετοχές έναντι των ομολόγων, καθώς οι ενδείξεις «κυκλικής ανάκαμψης» στην παγκόσμια οικονομία αυξάνονται, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής κατανομής ενεργητικού της HSBC, Fredrik Nerbrand.
Η πολιτική παρέμβαση και υψηλή οικονομική αστάθεια σημαίνει ότι οι επενδυτές χρειάζεται να υιοθετήσουν μια "ευκίνητη" στρατηγική, ώστε να έχουν τις καλύτερες αποδόσεις, προσθέτει ο αναλυτής, κι έτσι το stock picking επιβάλλεται το 2013 .

Η δημοσκόπηση της UBS δείχνει πως το καλύτερο στοίχημα για το 2013 είναι οι μετοχές. Οι μισοί από τους επενδυτές, οι οποίοι παρακολούθησαν την παρουσίαση της UBS για τις προοπτικές του 2013, αναμένουν πως οι μετοχές θα έχουν τις καλύτερες αποδόσεις από όλες τις asset classes το επόμενο έτος, με την αγορά σταθερού εισοδήματος να χάνει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις, όπως τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Αυτό, επισημαίνουν, δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της πρόσφατης βελτίωσης στην συναλλακτική δραστηριότητα και της όρεξης για ρίσκο, ωστόσο αποτελεί το έναυσμα για αλλαγή της στάσης των πελατών της UBS απέναντι στις μετοχές που μέχρι τώρα ήταν ουδέτερη.

Ο κύριος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος δεν προέρχεται από την κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη, αλλά από τον δημοσιονομική γκρεμό των ΗΠΑ, προσθέτει η UBS, αν και οι αγορές μετοχών έτρεξαν αυτή την εβδομάδα μετά από τα σημάδια ότι οι ΗΠΑ πλησιάζουν όλο και πιο κοντά σε μια συμφωνία.

Πολλοί επενδυτές έχουν αρχίσει να προτιμούν τις μετοχές έναντι άλλων assets, καθώς οι κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έχουν χτυπήσει την απόδοση των μετρητών και των ομολόγων.

Η Morgan Stanley από την πλευρά της επισημαίνει πως η ροή ειδήσεων είναι θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές: Τα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας ανάπτυξης, την ανοδική τάση στους δείκτες p/e, τη βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος και το τέλος των αναθεωρήσεων προς τα κάτω για την κερδοφορία των εταιρειών.

H ιστορία, επίσης, δείχνει προς ένα ισχυρό ξεκίνημα το 2013. Στα 22 από τα τελευταία 28 χρόνια που ο δείκτης MSCI Europe έχει σημειώσει θετική ετήσια απόδοση, τον επόμενο Ιανουάριο υπήρξε δυναμικό ράλι, τονίζει η τράπεζα.

K.E.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:02 - 19 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.