ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμπανάκι κινδύνου της UBS για τις μετοχές!

01:02 - 21 Δεκ 2012 | Αναλύσεις
Καμπανάκι κινδύνου της UBS για τις μετοχές!
Ο δείκτης Euro Stoxx 50 των blue-chips της ευθρωζώνης βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο «υπερτιμημένο» επίπεδο εδώ και 6 χρόνια, προειδοποιεί η UBS.
Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές της τράπεζας, ο δείκτης των blue-chip της ευρωζώνης, που έχει εκτιναχθεί σχεδόν 10% από τα μέσα Νοεμβρίου, έχει φθάσει σε τέτοιο «υπερτιμημένο» επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2006.

Ο τεχνικός δείκτης RSI ( Relative Strenght Index ) 14-ημερών του Euro Stoxx 50 – που χρησιμοποιείται ευρέως ως δείκτης τεχνικού momentum της αγοράς - έχει χτυπήσει το επίπεδο του 72, με το 70 και πάνω θεωρείται ως «υπερτιμημένο». Η τελευταία φορά που ο RSI του δείκτη άγγιξε τέτοιο επίπεδο ήταν το 2006.

Άλλοι δείκτες momentum, όπως αυτός της σύγκλισης-απόκλισης του κινούμενου μέσου όρου (MACD), και ο στοχαστικός-αργός, που χρησιμοποιούνται από τους traders και τους διαχειριστές κεφαλαίων για την πρόβλψη ανατροπών, δείχνουν, επίσης, ότι ο Euro Stoxx 50 είναι έντονα «υπερτιμημένο».

Ο επικεφαλής τεχνικής ανάλυσης της UBS, Michael Riesner, προειδοποιεί με έντονο ύφος πως οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες αναβοσβήνουν αυτή τη στιγμή ισχυρά σήματα πώλησης.

Όπως υπογραμμίζει, η Ευρώπη εξακολουθεί να υπερποδίδει των ΗΠΑ, όμως, η ψυχολογίας είναι σε ακραία επίπεδα και για τους περισσότερους δείκτες, το ράλι του Νοεμβρίου ήταν πάρα πολύ απότομο για να είναι βιώσιμο. Η αγορά μοιάζει όλο και περισσότερο να πλησιάζει την κορυφή της και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πάντως, ο τεχνικός αναλυτής της First Finance, Gilles Borrel, υποστηρίζει ότι το pull-back δεν θα έρθει πριν από τις αρχές του επόμενου έτους. Όπως εξηγεί, δεν υπάρχουν πωλητές, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θέλουν να κλείσουν το έτος με μια μεγάλη απόδοση, και το… hangover θα έρθει τον Ιανουάριο. «Αυτό είναι άλλωστε και το ιστορικό μοντέλο:.. Christmas rally, ακολουθούμενο από την τεχνική διόρθωση», τονίζει ο Borrel λέει.

 

K.E.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.