ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

6+1 ξένοι οίκοι χαράσσουν την επενδυτική στρατηγική του 2013

01:01 - 31 Δεκ 2012 | Αναλύσεις
6+1 ξένοι οίκοι χαράσσουν την επενδυτική στρατηγική του 2013
‘Ετος μεταβλητότητας αλλά και μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών χαρακτηρίζουν οι διεθνείς οίκοι το 2013 στο Outlook τους για το νέο έτος, με την τάση «αγοράστε Ευρώπη» να είναι αυτή που κυριαρχεί.

S&P: Ράλι 7% στην Ευρώπη καθώς η ανάπτυξη ανακάμπτει

Η Standard & Poors Capital IQ αναμένει τις ευρωπαϊκές μετοχές να «τρέξουν» κατά 7% το επόμενο έτος και συστήνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν σε κυκλικές μετοχές, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα ξεφύγει από τον ναδίρ της.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της S&P αναμένουν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να αγγίξει τις 300 μονάδες στο τέλος του 2013, με βάση την υπόθεση ότι ο παγκόσμιος βιομηχανικός κύκλος θα αγγίξει τον πάτο του τον Μάρτιο, ενισχύοντας τις μετοχές που εξαρτώνται από την οικονομική ανάπτυξη .

«Εν ολίγοις, πιστεύουμε ότι το παγκόσμιο μακροοικονομικό κλίμα πλησιάζει το πιο αδύνατο σημείο του και ο χειμώνας του 2013 δεν θα γίνει πιο… κρύος», όπως τονίζουν.

Με ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες να έχουν ήδη αρχίσει να ανακάμπτουν, η S&P Capital IQ συνιστά την αγορά μετοχών εταιρειών που έχουν έκθεση στους καταναλωτές σε αυτές τις χώρες, όπως η γερμανική Volkswagen και η BMW του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι όμιλοι τροφίμων & ποτών Carlsberg και Danone, καθώς και η Inditex του κλάδου της ένδυσης.

Οι στρατηγικοί αναλυτές του οίκου επίσης, αναμένουν μια «έκρηξη» των κερδών στην χρηματιστηριακή αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την προϋπόθεση ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα επιλύσουν το θέμα του δημοσιονομικού γκρεμού. Όπως εκτιμούν, το fiscal cliff θα εκπλήξει, πιθανότατα, θετικά τις αγορές.

Τέλος επισημαίνουν ότι αυτή η μεγάλη έκρηξη κερδών στις αγορές η οποία θα κυριαρχίσει στο α’ τρίμηνο, θα συενχιστεί πιθανότατα και στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η πεποίθηση ότι θα υπάρξει γερή οικονομική ανάκαμψη το 2014, θα ενισχύεται όλο και πειρισσότερο.

 

Julius Baer: Αγοράστε κυκλικές μετοχές στην Ευρώπη

Η Julius Baer αναμένει τις αγορές μετοχών της ευρωζώνης να βελτιωθούν το 2013, με τις κυκλικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης να βρίσκονται σε καλή θέση για υπεραποδόσεις, ενώ οι μετοχές με υψηλά μερίσματα αναμένεται να μείνουν πίσω.

«Θα επιμείνουμε στην προκατάληψη μας προς τις κυκλικές μετοχές και τον χρηματοπιστωτικό τομέα και να συνιστούμε στρατηγικές επενδύσεων που έχουν ανάλογη με αυτήν τοποθέτηση» όπως τονίζουν οι αναλυτές της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας στην έκθεση για τις προοπτικές του 2013.

Όπως προσθέτουν, δεδομένης της κυκλικής τους έκθεσης, οι μετοχές των εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης, αναμένεται να έχουν υψηλές επιδόσεις επίσης. Οι αποτιμήσεις της μικρής κεφαλαιοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς φαίνονται πιο ακριβές από εκείνες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στα κέρδη ανά μετοχή.

Παράλληα, η Julius Baer βλέπει ευκαιρίες σε μετοχές «αξίας» και είναι ουδέτερη στις μετοχές που προσφέρουν μερίσματα.

Όπως επισημαίνεται, οι στρατηγικές μερισμάτων σε γενικές γραμμές ξεπερνούν τη συνολική αγορά και έχουν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια περιόδων διόρθωσης. Ωστόσο, καθώς αυτή η στρατηγική έχει μία σημαντική αρνητική συσχέτιση με τις αποδόσεις των ομολόγων και των αμυντικών μετοχών, αναμένεται να μείνουν πίσω σε αποδόσεις.

Σε ότι αφορά τους κλάδους, η Julius Baer προτείνει στους επενδυτές να επικεντρωθούν στις πρώτες ύλες και να αποφύγουν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ενώ στο πλαίσιο μεμονωμένων μετοχών, οι κορυφαίες επιλογές της τράπεζας περιλαμβάνουν την BASF και την Unilever.

 

Credit Suisse: Overweight στις μετοχές

Η Credit Suisse αυξάνει την overweight στάση της για τις παγκόσμιες μετοχές το 2013, ένα έτος κατά το οποίο εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ελαφρά και οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες αγορές είναι πιθανόν να εκτυπώσουν περισσότερα χρήματα.

Η Credit Suisse δίνει τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους είναι θετική για τις μετοχές το 2013: α) η υποστηρικτική μακροοικονομική εικόνα: η πλεονάζουσα ρευστότητα αυξάνεται, β) η γενικότερη τάση στο επενδυτικό περιβάλλον που συνάδει με κέρδη στις μετοχές : σχετική αποτίμηση έναντι των ομολόγων, γ) το ελκυστικό risk premium των μετοχών, και δ) το ότι οι τοποθετήσεις στις αγορές παραμένουν ακόμη εξαιρετικά επιφυλακτικές.

Όπως τονίζει, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ των θετικών προσδοκιών των επενδυτών για την απόδοση των μετοχών, και τις πολύ προσεκτικές τοποθετήσεις σε αυτές. Οι θέσεις των μακροπρόθεσμων επενδυτών, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες, βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η τράπεζα δίνει στόχο για τον δέικτη Euro Stoxx 50 στα τέλη του 2013 τις 2.750 μονάδες, ένα ράλι δηλαδή της τάξης του 9,7% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ βλέπει ράλι και στον FTSE 100 του Λονδίνου, κατά 16,2% από τώρα και μέχρι το τέλος του 2013.

 

Citi: Αγοράστε άμυνα

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi παραμένουν αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2013, συνιστώντας στους επενδυτές να επιλέξουν εταιρείες με αμυντικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης και οι οποίες θεωρούνται «παγκόσμιοι πρωταθλητές» στον κλάδο τους.

Επίσης, προβλέπουν ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα μπορούσε να «τελειώσει» το 2013 στις 290 μονάδες και το 2014 στις 315 μονάδες, με συνολικό ράλι , δηλαδή, της τάξης του 20% από τα τρέχοντα επίπεδα .

« Μην τα παρατάτε την Ευρώπη », θα έπρεπε να είναι το σύνθημα του 2012 για τους επενδυτές, όπως τονίζει η Citi. To τρέχον έτος φάνηκε δύσκολο, αλλά η ουσία είναι πως οι ευρωπαϊκές μετοχές υπεραπέδοσαν τελικά, τόσο έναντι των αμερικάνικων όσο και έναντι των αναδυόμενων αγορών.

Όπως τονίζεται, η Citi παραμένει bullish για την Ευρώπη, με αναμενόμενες αποδόσεις της τάξης του 20% στην επόμενη διετία, με περαιτέρω re-rating το οποίο θα οδηγηθεί από τη μείωση των μακροοικονομικών κινδύνων και την αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης .

 

Deutsche Bank: Ράλι 14%

Η ευρωπαϊκή ομάδα στρατηγικής της Deutsche Bank προβλέπει ράλι της τάξης του 14% στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 το επόμενο έτος, και ψηφίζει υπέρ των η ιταλικών μετοχών. .Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank σε νέο σημείωμά της, αναμένει ότι ο STOXX 600, ο οποίος βρίκσεται στις 277 μονάδες περίπου, στα τέλη του 2013 να αγγίξει τις 315 μονάδες, ενώ θα τελειώσει το 2014 στις 340 μονάδες.
«Είμαστε θετικοί για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών μετοχές λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,5% τοις εκατό το 2013, οδηγούμενη από τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ κατά 2,5%» όπως τονίζεται.
«Αναμένουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη του 3,5% θα οδηγήσει τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) σε αύξηση της τάξης του 6% για τον STOXX 600, και η μείωση των κινδύνων στην ζώνη του ευρώ θα προκαλέσει την αγορά σε re-rating του p/e της τάξης του 12,5 (φορές τα εκτιμώμενα κέρδη)».
Η ομάδα της Deutsche Bank συνιστά overweight θέσεις στον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό κλάδο, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, των χημικών προϊόντων, των μέσων ενημέρωσης και των κατασκευών.
Όπως τονίζουν, προτιμούν τις μετοχές αξίας από τις μετοχές ανάπτυξης και, την ιταλική αγορά σε σχέση με την ελβετική αγορά.


Πιο επιφυλακτική η JP Morgan

Η JPMorgan αναμένει τις μετοχές της ζώνης του ευρώ να αυξηθούν 4% μέχρι το τέλος του 2013, αν και ίσως υπάρξει μια μικρή διόρθωση κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης θα βελτιωθεί σταδιακά.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι οι πιο χαλαρές συνθήκες χρηματοδότησης που δημιουργήθηκαν από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, αναμένεται να βοηθήσουν την οικονομία της ευρωζώνης, την οποία θεωρούν ως πιο προηγμένη από ό, τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε ότι αφορά τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όπως εκτιμούν, η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης στην ευρωζώνη, θα ωφελήσει την δυναμική της ανάπτυξης. Το ερώτημα είναι πόσο ακόμη μπορεί να πάει το rerating, προσθέτουν.

Οι μετοχές της ζώνης του ευρώ έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό αποτιμήσει περισσότερο υποστηρικτικές πολιτικές από τις κεντρικές τράπεζες, με το p/e του δείκτη MSCI Eurozone να διαμορφώνεται στο 11 (φορές τα αναμενόμενα κέρδη για τους επόμενους 12 μήνες), σε σύγκριση με το 8, πριν από ένα χρόνο.

Όπως τονίζει, ψηφίζει και τα χρηματιστήρια της περιφέρειας, καθώς όπως τονίζει, προσφέρουν καλύτερη σχέση ρίσκου-ανταμοιβής για το επόμενο έτος από ό, τι εκείνες του ευρωπαϊκού πυρήνα, ένα θέμα που μπορεί να «παίξει» μέσω μετοχών, όπως π.χ, της ισπανικής Abertis (διαχειριστής αυτοκινητοδρομων) και της Acciona των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

 

Morgan Stanley: Αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley αναβαθμίζουν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε "attractive" από "ουδέτερη" στάση στην έκθεση του διεθνούς οίκου για τις προοπτικές του 2013, και αναμένουν διψήφια ποσοστιαία αύξηση στον δείκτη MSCI Europe, με τις αναθεωρήσεις γύρω από την κερδοφορία να αρχίσουν να βελτιώνονται και τους παγκόσμιους οικονομικούς δείκτες να φαίνεται να ξεφεύγουν από τον πρόσφατο πάτο.
Στο αδύναμο 3,1% το 2013, η παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να είναι συγκρίσιμη με αυτή του 2012. Ωστόσο, η απουσία της μεγάλης υποχώρησης των περιθωρίων κέρδους, θα επιτρέψει την αύξηση κατά 5% στα κέρδη ανά μετοχή το 2013, και κατά 9% του 2014.
Σε ότι αφορά τους κλάδους, η Morgan Stanley αναβαθμίζει τον κλάδο των αυτοκινήτων και των φαρμακευτικών προϊόντων σε overweight, ενώ υποβαθμίζει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Όπως επισημαίνεται, συνεχίζει να προτιμά την Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ και να κοιτά να αυξήσει την έκθεσή της στην εξωτερική, και όχι στην εγχώρια, ανάπτυξη. Οι στρατηγικοί αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι οι επενδυτές μετοχών αξίας θα πρέπει να κοιτάξουν στον κλάδο των βασικών υλικών, της ενέργειας, στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για τις καλύτερες ευκαιρίες.
Η Morgan Stanley έχει ως βασικό στόχο για τον δείκτη MSCI Europe, 13% άνοδο το 2013 , ενώ σύμφωνα με το bullish σενάριο, η άνοδος μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 40%. Στο bear σενάριο του διεθνούς οίκου, η πτώση αγγίζει το 26%.

 

Κ.Ε.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:23 - 28 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.