ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Alpha Bank: Εμπόδιο oι φόροι στην αγορά των ακινήτων

12:14 - 10 Ιαν 2013 | Αναλύσεις
Μια ακόμη φορολογική τροχοπέδη στην ανάκαμψη της οικονομίας διαπιστώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της τράπεζας, η οποία έχει να κάνει με τα ακίνητα.

Όπως αναφέρεται, η απαγορευτική φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων αποτελεί, σήμερα, το ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ανάκαμψη αυτής της αγοράς, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

 

Οπως σημειώνει η Alpha, η Ελλάδα παρουσιάζει, το Δεκέμβριο, σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η διατήρηση ή η περαιτέρω βελτίωσή του δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο με την εφαρμογή αντιαναπτυξιακών - αντικοινωνικών φορολογικών πολιτικών, που είναι βέβαιο ότι αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας και, σε κάθε περίπτωση, δεν εξυπηρετούν την ανάγκη της χώρας για απρόσκοπτη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και για έξοδό της από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.

 

Μια τέτοια πολιτική φαίνεται ότι προωθείται, για να εφαρμοστεί στην τρέχουσα περίοδο στον τομέα της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, όπως αναλύεται στη συνέχεια.

 

Η κυβέρνηση, που θέσπισε τον ΦΑΠ το 2010, είχε προγραμματίσει σημαντικά έσοδα από τους φόρους περιουσίας, άνω των 850 εκατ. ευρώ, το 2010, τα οποία ωστόσο δεν κατάφερε να εισπράξει, διότι ο φόρος δεν έγινε δυνατόν να εφαρμοστεί, λόγω αδυναμίας κατάλληλης προσαρμογής του περιουσιολογίου, επί του οποίου θα επιβαλλόταν ο ΦΑΠ και το ΕΤΑΚ. Ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 είχε τα ίδια προβλήματα αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό και, σε κάθε περίπτωση, ο ΦΑΠ δεν εισπράχθηκε.

 

Στηριζόμενη στην επιτυχή εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ, η κυβέρνησης προωθεί σχέδια για εφαρμογή ενός μόνιμου ενιαίου φόρου στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας στη χώρα (όχι μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα), από τον οποίο ευελπιστεί να εισπράττει σε ετήσια βάση έσοδα ύψους 3,0 δισ. ευρώ περίπου, που είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να αναμένεται από τους φόρους περιουσίας στην Ελλάδα.

 

Και ενώ όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα έχουν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ και ετοιμάζονται να πληρώσουν και το νέο ενιαίο φόρο, όταν αυτός θεσπιστεί και εφαρμοστεί, ξαφνικά, στις αρχές Ιανουαρίου, περίπου 140.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 400 χιλ. ευρώ ανά φορολογούμενο παραλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2010.

 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ίδιοι και άλλοι φορολογούμενοι (συνολικά 500.000) ειδοποιούνται ότι, στους επόμενους μήνες του 2013, θα λάβουν και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ του 2011 και του 2012.

 

Οικονομικό κλίμα

 

Στο δελτίο της Alpha σημειώνεται, επίσης, ότι η χώρα μας βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την Ευρωζώνη όσον αφορά στο Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) το Δεκέμβριο 2012, σηματοδοτώντας για πρώτη φορά, ύστερα από πολλούς μήνες, μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των επιχειρηματικών προσδοκιών, σε ένα περιβάλλον αποδυναμωμένων -αν και βελτιούμενων- προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 10 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.