ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: 'Ερχεται κούρεμα στην Κύπρο - Σήμερα η έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

14:52 - 14 Ιαν 2013 | Αναλύσεις
Citi: 'Ερχεται κούρεμα στην Κύπρο - Σήμερα η έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Η Citi εκτιμά ότι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου μοιάζει όλο και πιο πιθανή, με την μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών προς την Ελλάδα και την έκρηξη της εγχώριας πιστωτικής φούσκας, να έχουν θέσει τη χώρα σε οικονομικά επισφαλή θέση. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις βάζουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της χώρας σε περίπου 60% του ΑΕΠ - κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει την ήδη εύθραυστη χώρα, αφερέγγυα.

Επτά μήνες έχουν περάσει από τότε που η Κύπρος έκανε επίσημη αίτηση για οικονομική βοήθεια για την ευρωζώνη εταίρους της και το ΔΝΤ, και περισσότερο από 1 ½ χρόνια, από τότε που έχασε την πρόσβασή της στις αγορές, αλλά μια συμφωνία διάσωσης δεν έχει ακόμη προκύψει, σημειώνει η Citi.

H Κύπρος έλαβε ένα δάνειο € 2,5 δισ. (14% του ΑΕΠ της ) από την ρωσική κυβέρνηση στα τέλη του 2011, που βοήθησε να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της το 2012.

Η καθυστέρηση φαίνεται να αφορά, κατά κύριο λόγο, το ακόμα αβέβαιο επίπεδο (αλλά μεγάλο σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας) των κεφαλαιακών αναγκών των εγχώριων τραπεζών καθώς και την πηγή των κεφαλαίων, η οποία θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός ενός κουρέματος των μη εξασφαλισμένων πιστωτών των τραπεζών, των φορολογούμενων της χώρας, των φορολογούμενων των φερέγγυων κρατών της ευρωζώνης και, μέσω του ΔΝΤ, των φορολογούμενων διεθνώς. Η τελική έκθεση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναμένεται σήμερα, 15 Ιανουαρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν την υπόθεση «Κύπρος» κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου, αλλά οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι μια γρήγορη απόφαση είναι πολύ απίθανη και θα πρέπει να αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις 17 Φεβρουαρίου.

Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη από τον επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, ο οποίος παρατήρησε επίσης ότι τα προβλήματα της Κύπρου είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλα όσο τα ελληνικά προβλήματα και η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα πραγματικό ζήτημα .

Περισσότερο από το 50% των κεφαλαίων διάσωσης (περίπου € 10 δισ., από τα € 17,5 δισ.), υποτίθεται ότι πρέπει να κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Άλλοι σημαντικοί περιορισμοί στην επίτευξη της συμφωνίας διάσωσης σχετίζονται με το μέγεθος του απαιτούμενου προγράμματος βοήθειας - 100% του κυπριακού ΑΕΠ - και με την σχεδόν βέβαιη μη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου μόλις υπολογιστεί το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

 

Οικονομία της Κύπρου

Η Κύπρος είναι η τρίτη μικρότερη οικονομία της ζώνης του ευρώ (0,2% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ) και το μέγεθος του δημόσιου χρέους της είναι αμελητέο για την αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, γι 'αυτό και έχει ελάχιστη σημασία από οικονομική άποψη.

Ωστόσο, οι πολιτικές επιπτώσεις της τακτοποίησης των οικονομικών προβλημάτων της μπορεί να είναι πιο εκτεταμένες.

Η Citi εκτιμά ότι ένα κούρεμα στους “ανασφάλιστους” καταθέτες των τραπεζών (ή μετατροπή σε μετοχές του ακάλυπτου χρέους των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων καταθέσεων) είναι ίσως η μόνη επιλογή διαθέσιμη για την αποκατάσταση της οικονομικής βιωσιμότητας της χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψη το πολύ μεγάλο μερίδιο των ξένων καταθετών, ο κίνδυνος φυγής των καταθέσεων από την Κύπρο, είναι υψηλός - κάτι που μπορεί να δημιουργήσει και κάποια αλλά περιορισμένη επανεμφάνιση ανησυχιών για την υγεία των πιο ευαίσθητων τραπεζικών τομέων στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

Σημάδια των εκροών καταθέσεων έχουν αρχίσει να εμφανίζονται από το περασμένο καλοκαίρι, αν και εξακολουθούν να είναι συγκριτικά χαμηλές σε σχέση με αυτές που βίωσαν η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.