ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kαμπανάκι από Goldman Sachs και BofA για τις μετοχές

01:02 - 15 Ιαν 2013 | Αναλύσεις
Kαμπανάκι από Goldman Sachs και BofA για τις μετοχές
Αν και το γενικότερο κλίμα για τις προοπτικές των αγορών φέτος, και ειδικά των ευρωπαϊκών, ήταν αισιόδοξο, όπως αποκάλυψαν και τα outlooks των διεθνών οίκων που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες του 2012, τα πρώτα καμπανάκια έχουν αρχίσει να χτυπούν αυτήν την εβδομάδα oι Goldman Sachs και BofA, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο διόρθωσης.
Οι αναλυτές της Goldman σημειώνουν πως αυτή τη στιγμή έχουν σχετική underweight θέση στις ευρωπαϊκές μετοχές σε 12μηνη βάση, με το επιχείρημα ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζονται από την κρίση χρέους της περιοχής, αν και είναι overweight για τις διεθνείς μετοχές για το ίδιο χρονικό διάστημα.

«Είμαστε ουδέτεροι στην Ευρώπη και την Ιαπωνία για τους επόμενους τρεις μήνες και θα γυρίσουμε την στάση μας σε underweight για το 12άμηνο», τονίζει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της GS, Peter Oppenheimer. Βλέπουμε μια καλή δυνατότητα επιστροφής στην Ευρώπη μετά το επόμενο 12άμηνο, αλλά δεδομένης της αδύναμης οικονομικής προοπτικής και το ράλι που έχουμε ήδη δει, έχουμε αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να συμβαδίσει με τις ασιατικές αγορές, όπως προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, Huw Pill, αναμένει ότι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα συνεχίσουν την τακτική του «κλωτσήματος του τενεκεδιού» στην αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Όπως τονίζει, συνολικά, η εικόνα της GS για τη ζώνη του ευρώ είναι αυτή της συνεχιζόμενης αδυναμίας και της συνέχισης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Ο Oppenheimer στηρίζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες με υψηλή έκθεση στις ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές, καθώς και εταιρείες που προσφέρουν σταθερή ανάπτυξη μερισματικής απόδοσης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Goldman έχει overweight θέση στις μετοχές, αν και συνιστά στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε περαιτέρω βραχυπρόθεσμα κέρδη στις αγορές μετοχών ως ευκαιρία ρευστοποίησης των θέσεών τους, καθώς οι αγορές αναμένεται να διορθώσουν μετά το ράλι του περασμένου έτους, αφού το μεγαλύτερο μέρος της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης έχει πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η πιο μακροπρόθεσμη προοπτική για τις μετοχές είναι πολύ θετική. Αναμένεται ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2013 και περαιτέρω επιτάχυνση το 2014, ενώ και η κερδοφορία αναμένεται να επιταχυνθεί σε όλες τις αγορές το 2013,

Η Bank of America Merill Lynch από την πλευρά της, παραμένει αρκετά αισιόδοξη για τις ευρωπαϊκές μετοχές για τους 3-6 επόμενους μήνες, όμως βλέπει σημαντικό κίνδυνο ρευστοποιήσεων στο εγγύς μέλλον, συνιστώντας στους επενδυτές να κάνουν hedging στις θέσεις τους.

«Κατά την άποψή μας, η πιθανότητα μιας σημαντικής διόρθωσης στις αγορές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 αυξάνεται ιδιαίτερα, επειδή η ψυχολογία των επενδυτών έχει αυξηθεί έντονα κατά τις τελευταίες εβδομάδες», τονίζουν οι αναλυτές της BofAML. Σε μια κλίμακα από το 0 (μέγιστη bearish) έως το 10 (μέγιστη bullish), η επενδυτική ψυχολογία αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 8 - 9. Μόνο η εποχικότητα είναι αυτή που θα μπορούσε να στηρίξει την μη πιθανότητα μίας επικείμενης διόρθωση στις αγορές μετοχών και σε άλλες risk markets, τονίζει ο οίκος.

Στην Ευρώπη, οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA συνιστούν αντιστάθμιση των long θέσεων με puts στον Eurostoxx 50, αλλά συνεχίζουν να στηρίοζουν τις κυκλικές μετοχές, των κλάδο των χρηματοοικονομικών και τις μετοχές αξίας.

 

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:30 - 15 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.