ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Deutsche Bank για Ελλάδα: Να αναμένετε νέο κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές

01:03 - 16 Ιαν 2013 | Αναλύσεις
Deutsche Bank για Ελλάδα: Να αναμένετε νέο κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές
Το 2013 θα σηματοδοτήσει πιθανότατα την αυγή της μετά-την-κρίση εποχής, όπως σημειώνει η Deutsche Bank. Παρά το γεγονός ότι oι ιταλικές εκλογές και το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ ξεχωρίζουν ως βασικές πηγές της δυνητικής μεταβλητότητας, δεν αναμένεται να δημιουργήσουν τα επίπεδα αναταραχής της αγοράς που είδαμε τα τελευταία χρόνια. Οι κεντρικοί τραπεζίτες παραμένουν σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των κινδύνων, και όπως έχει δείξει η πρόσφατη εμπειρία, παρά την μικροπολιτική, οι χαράσσοντες πολιική τελικά θα δράσουν για την αποτροπή υλοποίησης συστημικών γεγονότων.
Ενώ τα μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά θέματα - όπως το υψηλό χρέος σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και τα ασύμμετρα μοντέλα ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες - το 2013 θα μπορούσε να είναι μια χρονιά σταθεροποίησης μετά από χρόνια καταπολέμησης της κρίσης.

Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από το ότι η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να πλησιάζει τον πάτο της και θα αρχίσει μια αργή ανάβαση προς τα επίπεδα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου της, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Σημαντικές γεωγραφικές διαφορές θα παραμείνουν, ωστόσο, με τις ΗΠΑ και την Ασία να φεύγουν μπροστά ενώ η Ευρώπη θα υστερήσει εν μέσω της συνεχής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η Deutsche Bank αναμένει την ύφεση να διαμορφώνεται στο 4,2% φέτος, και, αν και η χώρα δεν εκτιμάται ότι θα ζήσει ιδιαίτερη μεταβλητότητα, ωστόσο θα συνεχίσει να παραμένει οικονομικά και δημοσιονομικά άδυνμαη.

Όπως επισημαίνεται, οι επενδύσεις αναμένεται να είναι πολύ περιορισμένες και η ψυχολογία γύρω από την σταθεροποίηση των επιπέδων του χρέους της χώρας, θα παραμείνει πολύ αδύναμη. Γι’ αυτό και η Deutsche Bank υπογραμμίζει πως θα πρέπει να αναμένουμε κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στον επίσημο τομέα, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Πάντως, οι πολιτικές εξελίξεις και αναταραχές στη χώρα παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους (μαζί με μία κυβέρνηση κατά των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία) τόσο για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, όσο και για την ακεραιότητα της ευρωζώνης ειδικότερα.

Τέλος, σε ότι αφορά τις μετοχές, η Deutsche Bank σημειώνει πως παρά το ισχυρό ράλι το 2012, παραμένουν καλή αξία, και η μείωση των μακροοικονομικών κινδύνων θα επιτρέψει το re-rating σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό το πιο ήρεμο μάκρο σκηνικό θα περιορίοσει την μεταβλητότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η στρατηγική του stock-picking θα είναι αυτή που θα αποτελέσει τη σημαντική πηγή κερδών το 2013.

 

K.E.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:32 - 16 Ιαν 2013

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.