ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοrgan Stanley: Οι πολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

16:24 - 15 Ιαν 2013 | Αναλύσεις
Μοrgan Stanley: Οι πολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Οι πολιτικές εξελίξεις αυξάνουν τον κίνδυνο της κρίσης, η οποία θα ταρακουνήσει τις περιφερειακές αγορές ομολόγων από τον τρέχον εφησυχασμό τους, επισημαίνει η Morgan Stanley σε νέο report της. Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη είναι σε εξέλιξη πολλά και κρισιμότατα πολιτικά θέματα, τα οποία και μπορεί να εκτροχιάσουν την κρίση του ευρώ στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley οι σημερινoί κίνδυνοι-απειλές του ευρώ, οι οποίοι μπορεί σύντομα να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή, είναι οι εξής:

Το ότι η διάσωση των τραπεζών της Κύπρου έχει αναβληθεί, λόγω έλλειψης υποστήριξης στη γερμανική βουλή.

Το ότι ο κυβερνητικός συνασπισμό στην Ελλάδα θα μπορούσε να χάσει σύντομα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του, εάν ο τρέχων ρυθμός αποχώρησης βουλευτών διατηρηθεί.

Και στην Ιταλία, η ανανεωμένη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι του Κόμματος της Ελευθερίας και του κόμματος της της Λίγκας του Βορρά, αποτελεί μη αμελητέο κίνδυνο για το ιταλικό κοινοβούλιο, που θα μπορούσε να εκτροχιάσει ορισμένες κρίσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Kατά τα άλλα, και σε ότι αφορά τις αγορές, ο οίκος επισημαίνει ότι η ψυχολογία παραμένει ακόμη αισόδοξη, ωστόσο ο επενδυτικός κόσμος τηρεί ουδέτερη θέση για τις μετοχές στην Ευρώπη.

Οι πελάτες της Morgan Stanley, όπως σημειώνεται, αναμένουν ισχυρές αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών το τρέχον έτος και προτιμούν τις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών, αλλά αυτή η αισιοδοξία δεν είναι ακόμη πλήρως αποτυπωμένη στις τοποθετήσεις, οι οποίες παραμένουν αρκετά ουδέτερες.

Το 42% των επενδυτών αναμένουν διψήφια κέρδη στον δείκτη MSCI Europe κατά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ μόνο το 13% αναμένει μια πτώση της αγοράς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στο φόρουμ που διοργάνωσε η Morgan Stanley στο Λονδίνο με τίτλο «Morgan Stanley Global Insight», - το 81% - επιλέγει τιςμετοχές ως την προτιμώμενη παγκόσμια κατηγορία assets.

Ωστόσο, μόνο το 30% παραδέχεται ότι έχει μία υψηλότερη από τη συνηθισμένη έκθεση στα risk assets (όπως οι μετοχές).

Οι κυκλικές μετοχές και κλάδοι (33%) και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών (28%), αποτελούν τις πιο δημοφιλής επιλογές τοποθετήσεων, όπως σημειώνει η Morgan Stanley. Οι αμυντικοί κλάδοι και μετοχές κυριάρχησαν στις απαντήσεις ως οι λιγότερο προτιμώμενες επιλογές (46%).

Τέλος, σε γεωγραφικό επίπεδο, οι αναδυόμενες αγορές θεωρούνται ως το καλύτερο μέρος για επενδύσεις σε μετοχές το 2013, ακολουθούμενες από την Ευρώπη.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:42 - 15 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.