ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πλατίνα είναι ο νέος χρυσός;

01:03 - 23 Ιαν 2013 | Αναλύσεις
Η πλατίνα είναι ο νέος χρυσός;
Η τάση στον χρυσό και την πλατίνα τις τελέυταίες ημέρες είναι επιθετικά ανοδική, όπως τονίζει η Standard Chartered, και καθώς η πλατίνα πέρασε ένα πολύ δυναμικό τεχνικό επίπεδο αντίστασης, υπηρξε κάποιο profit-taking. Ωστόσο, επισημαίνει, οποιαδήποτε διόρθωση στο μέταλλο θα πρέπει να θεωρείται ως σημαντική αγοραστική ευκαιρία, αφού είναι θέμα χρόνου η πλατίνα να κερδίσει και πάλι ισχυρό premium έναντι του χρυσού.

 

Η πλατίνα ήρθε σε απόλυτη ισοτιμία με το χρυσό την Τρίτη, μετά από το ράλι των τελευταίων εβδομάδων, το οποίο έστειλε το discount του μετάλλου με το χρυσό στο μικρότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών- το οποίο και τελικά «έκλεισε» προχθές, αλλά ίσως να είναι πολύ νωρίς για να δηλώσει κανείς την δυναμική επιστροφή πλατίνας, καθώς η οικονομική ανάκαμψη παραμένει αδύναμη, ειδικά στην Ευρώπη.

Η διαφορά μεταξύ χρυσού και η πλατίνας υποχώρησε στις αρχές τις εβδομάδας στα 31,30 δολάρια η ουγγιά, η μικρότερη από τον περασμένο Απρίλιο, μετά από το μεγαλύτερο 15θήμερο ράλι των τελευταίων τεσσάρων περίπου μηνών, λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών γυρώ από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Στη συνέχεια, το μέταλλο ξεπέρασε τον χρυσό αγγίζοντας τα 1699,52 δολάρια η ουγγιά και σε αυτό το επίπεδο υπήρξε κάποια ρευστοποίηση κερδών, με αποτέλεσμα ο χρυσός να ξαναπάρει τα ηνία του (ελάχιστου) premium. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, κατά μέσο όρο, η πλατίνα έχει premium 190 δολαρίων η ουγγιά έναντι του χρυσού από το 1985.

Καθώς περισσότερο από το μισό της πλατίνας χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές, η υποτονική παγκόσμια οικονομία είχε θαμπώσει τη λάμψη του μετάλλου, παρά το έλλειμμα της αγοράς που προκαλέσθηκε από την πίεση προσφοράς από την κορυφαία παραγωγό Νότια Αφρική.

Αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει φέτος υπέρ της πλατίνας, καθώς οι ελπίδες αυξάνονται ότι η Ευρώπη μπορεί να σταθεροποιηθεί και η παγκόσμια οικονομία να ξεκινήσει μια σταθερή πορεία προς την ανάκαμψη, ενισχύοντας έτσι τις προοπτικές για τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες.

Έχουμε ένα μέταλλο που είναι πιο ακριβό να παραγχθεί από ό, τι ο χρυσός, του οποίου η προσφορά δεν αυξάνεται και η αγορά αναμένεται να βρεθεί σε έλλειμμα. Ένα τέτοιο μέταλλο θα πρέπει να διαπραγματεύεται σε σημαντικό premium σε σχέση με το χρυσό, όπως τονίζει ο Dominic Schnider, αναλυτής της UBS Wealth Management.

Οπως επισημαίνει, αναμένεται σύντομα ένα πιθανό premium 50 δολαρίων στην πλατίνα σε σχέση με το χρυσό. Όμως, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι αδύναμη και είναι πάρα πολύ νωρίς να στοιχηματίσει κανείς σε ένα premium της τάξης 100 δολαρίων.

Το μέσο κόστος παραγωγής της πλατίνας είναι περίπου 1.600 δολάρια η ουγγιά, ενώ το κόστος παραγωγής του χρυσού ανέρχεται σε 1.200 δολάρια η ουγγιά, όπως προσθέτει.

Άλλοι αναλυτές είναι λιγότερο αισιόδοξοι ωστόσο, αναφέροντας τις παρατεταμένες… μελαγχολικές οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη.

Υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσαμε να δούμε μια επανάληψη του τι συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, δηλώνει ο Nick Trevethan, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της ANZ στη Σιγκαπούρη, αναφερόμενος στο σύντομο χρονικό διάστημα του premium που είχε η πλατίνα έναντι του χρυσού, στις αρχές του 2012.

Προκειμένου η πλατίνα να κρατήσει ένα premium με τον χρυσό, θα πρέπει να δούμε λίγο περισσότερη δύναμη στη ζήτηση, ειδικά από την Ευρώπη. Ο κίνδυνος από την πλευρά της προσφοράς είναι εκεί, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί επαρκώς για τη διατήρηση του παραδοσιακού premium του μετάλλου, όπως προσθέτει.

Περίπου τα δύο τρίτα της ζήτησης πλατίνας στην Ευρώπης το 2011, πήγαν στον τομέα των αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην περιοχή αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2013, καθώς η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ και κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, χτυπούν τη ζήτηση των καταναλωτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:27 - 23 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.