ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται ράλι 25 - 30% στην Ευρώπη, αλλά...

01:04 - 29 Ιαν 2013 | Αναλύσεις
Έρχεται ράλι 25 - 30% στην Ευρώπη, αλλά...
Η δυναμική επιστροφή της διάθεσης ανάληψης ρίσκου έχει ενισχύσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πολυετή υψηλά, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές εγκαταλείπουν το ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων και κυνηγούν τις αποδόσεις στις μετοχές. Με την επενδυτική ψυχολογία να βρίσκεται σε πολυετή υψηλά και με τις εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές να αγγίζουν υψηλά πέντε ετών, ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές έχουν αρχίσει και ανησυχούν. Και άλλοι πάλι, όχι.

Ο παγκόσμιος δείκτης της Nomura σηματοδοτεί ότι σήμερα κυριαρχεί η πιο bullish ψυχολογία από τους επενδυτές των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων, από τον Ιανουάριο του 2009. Παράλληλα, όλοι οι περιφερειακοί δείκτες εισροών κεφαλαίων, με την εξαίρεση αυτόν που αφορά την Ιαπωνία, είναι επίσης σε πολύ bullish επίπεδα, και σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα των δεικτών συστημικής ψυχολογίας της Nomura, κάνουν τον ιαπωνικό οίκο να αλλάξει την βραχυπρόθεσμη στάση του προς την ευρωπαϊκή αγορά σε ουδέτερη.

Και η JP Morgan επισημαίνει ότι η ψυχολογία της αγοράς είναι υπερβολικά υψηλή και προειδοποιεί πως μία διόρθωση είναι εξαιρετικά πιθανή, κι έτσι μειώνει την στάση της στις κυκλικές μετοχές, αυξάνοντας αυτήν απέναντι στις αμυντικές μετοχές.

 

Δείκτης μεταβλητότητας

Η Gina Sanchez, επικεφαλής μετοχών και στρατηγικής κατανομής κεφαλαίων στην Roubini Global Economics, δήλωσε στο CNBC ότι τα ράλι όπως το αυτό στις ευρωπαϊκές μετοχές την τρομάζουν και προειδοποιεί ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά φαίνεται πως «βλέπουν» πάρα πολύ λίγους κινδύνους το 2013, και είναι λάθος. Ο VIX (δείκτης μεταβλητότητας) είναι πλέον σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι προσδοκίες για τις αγορές το 2013 είναι απίστευτα υψηλές και δεν υπήρξε καμία σχεδόν αντίδραση σχετικά με το δημοσιονομικό θέμα των ΗΠΑ το οποίο είναι εξαιρετικά σοβαρό. Όπως τονίζει η Sanchez, φαίνεται πως κυριαρχεί μία «απίστευτη αδιαφορία» στις αγορές και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Κάθετα αντίθετος σε όλες αυτές τις ανησυχίες είναι ωστόσο ο Jonathan Stubbs, στρατηγικός αναλυτής των ευρωπαϊκών μετοχών στην Citigroup, ο οποίος υπερασπίζεται τις εισροές στις μετοχές λέγοντας ότι το ράλι είναι λογικό. Όπως μάλιστα τονίζει, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών θα δούμε ράλι της τάξης του 25%-30% στις ευρωπαϊκές μετοχές, το οποίο μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά βασίζεται σε πολύ μέτριες υποθέσεις για μέτρια αύξηση της κερδοφορίας, των μερισμάτων, και ελαφρύ re-rating. Έτσι το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο οutlook είναι πολύ καλό για τις μετοχές, παρά τις ανησυχίες για το βραχυπρόθεσμο διάστημα.

 

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:51 - 28 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.