ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετοχές: «Buy» ή… «goodbye»;

01:02 - 06 Φεβ 2013 | Αναλύσεις
Μετοχές: «Buy» ή… «goodbye»;
Παγκόσμιο ράλι: Oι μετοχές της Πορτογαλίας έχουν νικήσει κάθε αναπτυγμένη αγορά φέτος, οι κινεζικές μόλις μπήκαν σε bull market, η Wall Street είδε ξανά το ρεκόρ των 14.000+ μονάδων, στην Ιαπωνία ο Nikkei άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010, και το διεθνές ράλι του Ιανουρίου φέτος, είχε τέτοιο μέγεθος που οι επενδυτές έχουν να δουν εδώ και χρόνια, καθώς «συνέβαινε» μόνον τις περιόδους που η παγκόσμια οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς πάνω του μέσου όρου.

 

Αξίζει να σημειώσουμ πως οι διεθνείς μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη MSCI World, διαπραγματεύονται σήμερα με p/e της τάξης του 16,6 που είναι 22% χαμηλότερο από τον μέσο όρο του από το 1995.

Τα παραπάνω συνθέτουν μία εικόνα παγκόσμιας χρηματιστηριακής ευφορίας, με την ανησυχία του κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να κρατήσει, να είναι λογικό να απασχολεί τους συμμετέχοντες της αγοράς.

Στους υποστηρικτές συνέχισης της ανόδου τάσσονται αρκετοί αναλυτές που υποστηρίζουν πως υπάρχουν πάρα πολλοί επενδυτές που έχασαν αυτό το ράλι κι έτσι τα κέρδη στις μετοχές έχουν μεγάλη πιθανότητα να συνεχιστούν.

 

ABN Amro

Η αίσθηση του ότι «χάνουν το τραίνο της ανόδου» αυξάνει την πίεση στους επενδυτές που έμειναν εκτός της αγοράς, να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους, σημειώνει η Daphne Roth, επικεφαλής της έρευνας μετοχών στην ABN Amro Private Bank. Ένα καθαρό 51% των παγκόσμιων διαχειριστών κεφαλαίων είχαν bullish θέσεις σε μετοχές τον Ιανουάριο, τέσσερις φορές το επίπεδο των αρχών του 2012, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America στο περιβάλλον 190 διεθνών θεσμικών. Ωστόσό, τονίζει η Roth, υπάρχουν πολύ που έχουν χάσει αυτό το ράλι. Όλοι αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι η οικονομία ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά, ότι οι μετοχές δεν είναι ακριβές και η κερδοφορία βελτιώνεται, προσθέτει.

Επιπλέον, η οικονομική εμπιστοσύνη στην περιοχή του ευρώ αυξήθηκε σε υψηλό επτά μηνών τον Ιανουάριο, προσθέτοντας στα σημάδια ότι το μπλοκ των 17 μπορεί να αναδύεται από την ύφεση.

Επίσης, τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης έχουν σημειώσει πολύ μεγαλύτερα κέρδη φέτος από τους τίτλους των χωρών εκτός του ενιαίου νομίσματος. Τα ελληνικά ομόλογα «έτρεξαν» κατά 17% σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των δεικτών της αγοράς ομολόγων του Bloomberg και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χρηματοοικονομικών Αναλυτών. Τα ομόλογα της Ιρλανδίας αυξήθηκαν 8,4%, τα ισπανικά 8,2% και τα ιταλικά 7,7%.

«Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί», τονίζει ο Jerome Forneris, fund manager στην Banque Martin Maurel. «Είμαστε πολύ bullish στις μετοχές. Το οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη βελτιώνεται και το ίδιο κάνει και η εμπιστοσύνη», προσθέτει χαρακτηριστικά.

 

JP Morgan Asset Managemnt

Η JP Morgan Asset Managemnt υποστηρίζει πως οι μετοχές θα υπεραποδόσουν των ομολόγων και μάλιστα με διψήφια ποσοστά διαφοράς, αυτό το έτος, καθώς η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση των επενδυτών τους ωθεί να επωφεληθούν από το απότομο χάσμα αποτίμησης μεταξύ των δύο assets classes.

Για παράδειγμα, το p/e του S&P 500 διαμορφώνεται στο 13,35 ενώ οι αναμενόμενες οι πραγματικές αποδόσεις για τα 10-ετή ομόλογα των ΗΠΑ είναι γύρω στο μηδέν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Datastream, σημειώνει η JP Morgan.

Αυτό αφήνει μετοχές σε έδαφος «καλής αξίας» όντας 25% κάτω της κορυφής των αποτιμήσεών τους στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ενώ τα ομόλογα προσφέρουν «κακή αξία», καθώς διαπραγματεύονται ακριβώς κάτω από την κορυφή του 1985, τονίζει η JPM. Όταν οι μετοχές είναι σε ανάλογα με τα σημερινά επίπεδα αποτιμήσεων έχουν την τάση να προσφέρουν συνολικές αποδόσεις της τάξης του 16,5% σε μέσο όρο το επόμενο έτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το 1985. Αντίθετα, όταν τα ομόλογα είναι σε «κακή αξία», δίνουν μόλις 2,5% κερδη το ίδιο αυτό διάστημα.

Εκτός από τις ελκυστικές αποτιμήσεις και το ευνοϊκό κλίμα της επενδυτικής ψυχολογίας, ένας άλλο ατού για τις μετοχές είναι και η ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες, η οποία αναμένεται να παραμείνει άφθονη, καταλήγει η JPM.

 

BNP Paribas

Εντελώς διαφορετική άποψη φαίνεται ωστόσο να έχει η BNP Paribas, αφού χτυπάει… καμπανάκια στους επενδυτές προειδοποιώντας πως οι δείκτες της, στέλνουν σήματα πωλήσεων.

Όπως σημειώνει, οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πιθανό να έχουν μια μέση απόδοση της τάξης του -11% κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, καθώς ο δείκτης επενδυτικής ψυχολογίας (Love-Panic) της BNP Paribas δείχνει (με δύο υπο-δείκτες να υποδηλώνουν «strong buy» και έξι «ισχυρή πώληση») συνολικό σήμα «sell».

 

Bank of America Merrill Lynch Wealth Management

Η Bank of America Merrill Lynch Wealth Management στη νέα της έκθεση επισημαίνει, από την πευερά της, πως οι επενδυτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη υποχώρηση στις αγορές μετοχών για να αγοράσουν «τις μετοχές της βουτιάς».

Όπως υπογραμμίζει, το γεγονός ότι αρκετοί κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες είναι τεχνικά σε υπερτιμημένο έδαφος, σε συνδυασμό με τις σημαντικές εισροές πρόσφατα στην συγκεκριμένη asset class, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη υποχώρηση, και παρέχει μια καλή ευκαιρία για να αγοράσει κανείς μετοχές σχετικά φτηνά.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:26 - 06 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.