ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πόλεμος» Γαλλίας- Γερμανίας για το ευρώ – Πότε (και αν) θα αγγίξει το 1,40 - Τί λενε οι αναλυτές

01:03 - 06 Φεβ 2013 | Αναλύσεις
«Πόλεμος» Γαλλίας- Γερμανίας για το ευρώ – Πότε (και αν) θα αγγίξει το 1,40 - Τί λενε οι αναλυτές
Η άνοδος του ευρώ έχει αρχίσει και προκαλεί την προσοχή των χαρασσόντων πολιτική στην ευρωζώνη.
Ενώ χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ ζήτησε από την ευρωζώνη να προστατέψει το νόμισμα από «παράλογες κινήσεις» και κάλεσε εμμέσως για την δημιουργία, μακροπρόθεσμα, ενός ορίου στην ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος δηλώνοντας π[ως πρέπει να υπάρξει ένα «ρεαλιστικό» επίπεδο για το ευρώ, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ από την άλλη μεριά επεσήμανε πως οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στην ώθηση της ανταγωνιστικότητάς τους και όχι στην μείωση της αξίας του ευρώ. Την ίδια στιμγή, οι αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να προειδοποιούν πως το ακριβό ευρώ πλήττει τις αδύναμες χώρες, με την Morgan Stanley προχθες να τονίζει τα προβληματα πυο δημιουργεί το ακριβό ευρώ στην Ελλάδα και με τον Πρόεδρο της Goldman Sachs Gary Gohn να υπογραμμίζει πως η δύναμη του ευρώ αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για τις νότιες χώρες της περιοχής, σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη. Όπως είπε, το ευρώ θα πρέπει τελικά να καταλήξει να διαπραγματεύεται σε εκείνον τον σταθμισμένο μέσο όρο που θα άξιζαν τα πρώην νομίσματα των επιμέρους κρατών. Στις χώρες του Βορρά, για παράδειγμα, το νόμισμα είναι πολύ φθηνό, ενώ στο Νότο, το νόμισμα είναι πάρα πολύ ακριβό, όπως τόνισε. Οι χώρες της ευρω-περιφέρειας έχουν ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη. Πώς μπορεί λοιπόν να δημιουργηθεί η οικονομική ανάπτυξη όταν το νόμισμα είναι τόσο πολύ ισχυρό, κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Goldman Sachs.

Η ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ δεν είναι ακόμη επαρκής για να δικαιολογήσει μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ακόμη και αν το ευρώ ανατιμηθεί περαιτέρω στο επίπεδο των προβλέψεων της GS, δηλαδή στο 1,40 έναντι του δολαρίου, τα αποτελέσματά της ανάλυσης της τράπεζας δείχνουν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά.

 

Societe Generale

Σύμφωνα με την Societe Generale, το ευρώ αναμένεται να «χτυπήσει» το 1,40 τον Μάρτιο, και εάν δεν το κάνει μέχρι τότε, θα είναι «όλο και πιο δύσκολο» να συμβεί.

Όπως επισημαίνει, θα δούμε αν ο Mario Draghi θα πει κάτι στην αυριανή συνέντευξη τύπου της ΕΚΤ, για να επιβραδύνει την αγορά. Πάντως, η SocGen ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στο 1,40 στο πρώτο τρίμηνο και μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Εάν δεν συμβεί, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να αναρριχηθεί σε αυτά τα επίπεδα στην συνέχεια .

Το ευρώ έχει οδηγηθεί από την άνοδο των επιτοκίων λόγω της επανεξέτασης της αγοράς σχετικά με το ποίο είναι το «τερματικό» επιτόκιο για την ΕΚΤ καθώς είναι ξεκάθαρο πως η ΕΚΤ δεν προσπαθεί να ωθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά προσπαθεί να λύσει την κρίση για αυτό υπάρχει και αυτός ο κατακλυσμός χρημάτων προς στις περιφερειακές αγορές ομολόγων, καταλήγει ο Kit Juckes, επικεφαλής έρευνας συναλλάγματος της Societe Generale.

 

Nomura

Σύμφωνα πάντως με την Nomura, θα πάρει λίγο χρόνο να φιλτραριστεί η δύναμη του ευρώ. Η μετάδοση των κινήσεων της αγοράς συναλλάγματος στην πραγματική επίδοσης ενός νομίσματος είναι αργή, και συνήθως εμφανίζεται με χρονική υστέρηση 12-18 μηνών.

Σε σχέση με την πολιτική συναλλάγματος, ο Draghi φαίνεται απίθανο να σχολιάσει άμεσα το όλο θέμα στην επόμενη διάσκεψη Τύπου της ΕΚΤ. Αλλά η κίνηση του ευρώ είναι πιθανό να επηρεάσει την επόμενη πρόβλεψη της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται το Μάρτιο.

Ωστόσο, στη συνάντηση του G20 στη Μόσχα στις 14-15 μήνα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ευρώ θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Όμως, η Ιαπωνία, φρόντισε να μετριάσει τα άμεσα σχόλια σχετικά με την συναλλαγματικές ισοτιμίες, και η κίνηση του εμπορικά σταθμισμένου ευρώ, δεν είναι αρκετά ακραία ακόμη για να δημιουργήσει τέτοιου είδους επίσημα σχόλια.

 

Η Nomura πιστεύει ότι τελικά θα υπάρξει και πάλι ευκαιρία για σορτάρισμα του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ισχυρό ευρώ σαφώς δεν βοηθά την ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα, και η μελλοντική αδυναμία στο νόμισμα θα έλθει λόγω της απουσίας της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως καταλήγει, οι επενδυτές που απέτυχαν να σορτάρουν στο σημαντικό τεχνικό επίπεδο του 1,37 καλό είναι να περιμένουν λίγο περισσότερο, καθώς θα έχουν σύντομα και άλλη τέτοια ευκαιρία.

 

JP Morgan

H JP Morgan εκτιμά ότι τα υπέρ του να παραμείνει κανείς long στο ευρώ έναντι του δολαρίου δεν είναι πλέον τόσο ξεκάθαρα όσο είναι το να παραμείνει κανείς short στο γιέν, για παράδειγμα, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι ακόλουθοι τρεις παράγοντες που καθιστούν δύσκολο το ευρώ να ξεπεράσει το 1,40.

  1. Μια ευθεία διαμαρτυρία από τους ευρωπαίους χαράσσοντες πολιτική σχετικά με το νόμισμα ( σημαντική αναμένεται να είναι η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη)
  2. Μια σημαντική επιβράδυνση-ύφεση στα ευρωπαϊκά στοιχεία (ο δείκτης οικονομικής έκπληξη της περιοχής είναι σε υψηλά δύο ετών), ή

3. Μια σημαντική αντιστροφή του sell-off στην ευρωπαϊκή αγορά σταθερού εισοδήματος

Τελευταία τροποποίηση στις 01:42 - 06 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.