ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Morgan Stanley, BofA και Credit Suisse προειδοποιούν -Το ισχυρό ευρώ χτυπάει την κερδοφορία

01:05 - 19 Φεβ 2013 | Αναλύσεις
Morgan Stanley, BofA και Credit Suisse προειδοποιούν -Το ισχυρό ευρώ χτυπάει την κερδοφορία
Μία ανατίμηση του ευρώ θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη κατά...

Aν και το ευρώ δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στην φετινή κορυφή του 1,37 που άγγιξε στις αρχές του μήνα και την οποία δεν είχε ξαναδεί από τις αρχές του 2011, συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, έχοντας κερδίσει περίπου 10% έναντι του δολαρίου από το καλοκαίρι, με οδηγό φυσικά την υπόσχεση της ΕΚΤ πως θα κάνει ότι χρειάζεται για να διασφαλίσει την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Οι αναλυτές της Morgan Stanley και της Credit Suisse εκτιμούν ότι μια 10% ανατίμηση του ευρώ έναντι του σταθμικού καλαθιού των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων του, μειώνει την οικονομική παραγωγή της ευρωζώνης από 0,5% έως 0,7% κατά το πρώτο έτος και βουλιάζει τα συνολικά εταιρικά κέρδη κατά 3% έως 4% .

Οι συναλλαγματικές ανησυχίες έχουν αρχίσει, συνεπώς, και φιλτράρονται στις στρατηγικές των θεσμικών, με αποτέλεσμα η Bank of America Merrill Lynch να επιλέγει πλέον επενδυτικά, τον κλάδο των βιομηχανιών των ΗΠΑ και των κατασκευαστών αυτοκινήτων της Ιαπωνίας έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, και η Morgan Stanley να υποβαθμίζει τις μετοχές της Ευρώπως έναντι αυτών της Ιαπωνίας.

 

Morgan Stanley

Στην Ευρώπη, η Morgan Stanley τονίζει πως ο κλάδος της τεχνολογίας και των αυτοκινήτων είναι μεταξύ των πιο πιθανών «ηττημένων» - με βάση την έκθεση των κερδών τους και το ιστορικό των επιδόσεών τους σε περιόδους δύναμης του νομίσματος – ενώ και οι κλάδοι της υγειονομικής περίθαλψης και των κεφαλαιουχικών αγαθών αναμένεται επίσης να πληγούν.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον οίκο, οι νικητές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, το λιανικό εμπόριο, τα ακίνητα, τα τρόφιμα, τια κατασκευές καθώς και τις τράπεζες, οι οποίες έχουν σχετικά μικρή έκθεση σε συναλλαγματικό κίνδυνο και συνδέονται στενά με διακυμάνσεις του κλίματος στη ζώνη του ευρώ.

Η πρόσφατη δημοτικότητα μερικών από τους πιο ευάλωτους κλάδους, που αγοράστηκαν λόγω της έκθεσής τους εκτός της ευρωζώνης, την στιγμή που η εγχώρια οικονομία σκόνταφτε, θα μπορούσε να επιδεινώσει τις επιπτώσεις. Οι μετοχές αυτές είναι πλέον ακριβές, και έτσι είναι ήδη επιρρεπείς σε ρευστοποιήσεις και δεν είναι και τόσο ελκυστικές για τους νέους αγοραστές. Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα επίπεδα επενδυτικών τοποθετήσεων, σημαίνουν πως αρκετά funds μπορεί να βγουν από την αγορά, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές.

Η πλειοψηφία των διαχειριστών χαρτοφυλακίων είναι overweight στα καταναλωτικά αγαθά, οπότε ένα ισχυρό ευρώ δεν θα είναι καλό για αυτούς, και ακόμη περισσότερο εάν ενισχυθεί περαιτέρω, όπως τονίζει ο ο Kevin Lilley, διαχειριστής κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές μετοχές της Old Mutual AM, προσθέτοντας ότι θα επανεξετάσει τις θέσεις του σε περίπτωση που το ευρώ ανέλθει στο 1,40 με 1,45.

 

Bank of America Merrill Lynch

H Bank of America Merrill Lynch επιλέγει τον κλάδο της τεχνολογίας και των αυτοκινήτων ως (δυνητικά) ελκυστικούς για sell, δεδομένου του ότι έχουν υπεραγοραστεί, ενώ οι επικεντρωμένοι στην εγχώρια αγορά κλάδοι, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, το λιανικό εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες, μπορεί να αξίζει να αγοραστούν.

Ο κλάδος της τεχνολογίας φαίνεται ο πιο ακριβός ανάμεσα σε όλους τους κλάδους της ζώνης του ευρώ, σε σύγκριση με το μέσο p/e των τελευταίων πέντε χρόνων, ενώ η κοινή ωφέλεια και οι τηλεπικοινωνίες είναι από τους φθηνότερους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters DataStream.

Η Ευρώπη στο σύνολό της φαίνεται πλέον πιο ακριβή σε σχέση με την ιστορία της, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις αναδυόμενες αγορές ή την Ιαπωνία.

Αν και αυτό από μόνο του δεν είναι λόγος για να πουλήσει κανείς τις θέσεις του, ωστόσο, για να υπάρχει περαιτέρω υπεραπόδοση στις ευρωπαϊκές αγορές, θα πρέπει να υπάρχει σταθερή αύξηση κερδών, και το ισχυρό ευρώ θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο σε αυτό, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:24 - 19 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.