ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή «παιχνιδιού» στις μετοχές;

01:14 - 22 Φεβ 2013 | Αναλύσεις
Αλλαγή «παιχνιδιού» στις μετοχές;
Η μουσική... τελείωσε!

Mπορεί το μήνυμα που πέρασε η Fed την Τετάρτη ότι μπορεί να μην συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, να σηματοδοτεί για αρκετούς την «αλλαγή του παιχνιδιού» στις αγορές και να προειδοποιούν για μία νέα πτωτική φάση στις μετοχές, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που επιμένουν και ψηφίζουν Ευρώπη.

Ο Dennis Gartman, εκδότης του "The Gartman Letter " αμέσως μετά την γνωστοποίηση του meeting της Fed δήλωσε ότι ήταν πολύ bullish για τις μετοχές, μέχρι την Τετάρτη. Ξαφνικά το παιχνίδι έχει αλλάξει και αναμένεται να μπούμε σε νέα φάση διόρθωσης στις αγορές. Αυτή η δήλωσή του προκάλεσε αρκετες ανησυχίες αφού είναι γνωστό ότι ήταν πολύ bullish για τις μετοχές λόγω των κινήσεων των νομισματικών αρχών.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed από τη συνάντηση του Ιανουαρίου τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, οι ανησυχίες των αρχών έχουν αρχίσει και αυξάνονται σχετικά με το κόστος και τους κινδύνους του QE, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στο να τερματίσει η Fed τις αγορές assets, πριν υπάρξει μια σημαντική βελτίωση των προοπτικών για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Η Fed ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τα σχέδιά της το Μάρτιο.

Ο Gartman τόνισε πως ο ίδιος πλέον βγαίνει έξω από την αγορά και πως η... μουσική τελείωσε!

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που δεν πιστεύουν πως έρχεται ένα μεγάλο sell-off στις αγορές, με τους ευρωπαίους στρατηγικούς αναλυτές να υπογραμμίζουν πως οι επενδυτές θα πρέπει να κρατηθούν από το να πουλήσουν τις ευρωπαίκές μετοχές που κατέχουν.

 

Goldman Sachs

Ο Peter Oppenheimer, στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών μετοχών της Goldman Sachs, επισημαίνει ότι οι προοπτικές για τις μετοχές που έχουν ελκυστικές αποτιμήσεις, εξακολουθούν να είναι πολύ καλές. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βλέπουμε μία κάποια οπισθοχώρηση, όπως λέει, καθώς το απότομο ράλι στις μετοχές ίσως να ήταν υπερβολικό σε σύγκριση με τα θεμελειώδη.

Ωστόσο, όπως τονίζει, οι επενδυτές με ορίζοντα 12 μηνών ή και παραπάνω, θα πρέπει να αγοράσουν στην τρέχουσα αδυναμία. Όπως προσθέτει, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία του PMI, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα κινηθούν υψηλότερα, υποστηριζόμενες από τις ελκυστικές αποτιμήσεις, την χαλαρή πολιτικη των κεντρικών τραπεζών, τους ισχυρούς εταιρικούς ισολογισμούς και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα επιταχυνθεί το τρέχον έτος και θα συνεχιστεί το 2014.

 

Absolute Strategy

Σύμφωνα και με τον Ian Harnett, αναλυτή ευρωπαϊκών μετοχών στην Absolute Strategy, αν και ένα sell-off είναι φυσιολογικό, θα αποτελέσει ευκαιρία για επανατοποθετήσεις.

Όπως σημειένει, οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν μία εκπληκτική πορεία - σχεδόν 10% άνοδο κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών – και είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί, έτσι είναι λογικό να υπάρξει μία μικρή διόρθωση. Αλλά, όπως προσθέτει, αν κοιτάξουμε πιο μακριά και προς το επόμενο έτος, οι μετοχές θα έχουν πολύ καλή πορεία και η ευρωπαϊκή αγορά θα έχει από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:57 - 22 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.