ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η όποια πτώση της αγοράς θα είναι βραχύβια

01:04 - 01 Μαρ 2013 | Αναλύσεις
Η όποια πτώση της αγοράς θα είναι βραχύβια
Κάθε πτώση της αγοράς μετοχών στο άμεσο μέλλον θα είναι σχετικά...

Κάθε πτώση της αγοράς μετοχών στο άμεσο μέλλον θα είναι σχετικά μικρή και βραχύβια, επισημαίνει η ING Investment Management σε νέο report της, προσθέτοντας ότι παραμένει overweight στις μετοχές παρά τις ανησυχίες γύρω από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

 

Η ING IM σημειώνει πως ανησυχίες υπάρχουν για το πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας, τα πολιτικά σκάνδαλα στην Ισπανία και το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, αλλά προσθέτει ότι οποιαδήποτε διόρθωση «δεν θα είναι σοβαρή ή μακράς διαρκείας»

Η αισιοδοξία των επενδυτών σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι μετοχές χτύπησαν νέα πολυετή υψηλά και η ψυχολογία των επενδυτών πλησιάζει στις μετά-την-Lehman κορυφές.

«Αναγνωρίζουμε τους σαφείς τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αγορές αυτή τη στιγμή, αλλά επιλέγουμε να υψώσουμε το ανάστημά μας για τώρα και παραμείνουνουμε overweight στις μετοχές, τονίζει ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της ING, Valentijn van Nieuwenhuijzen.

Εκτός από την bullish της στάση για τις μετοχές, η ING IM είναι επίσης «ουδέτερη» για τα εμπορεύματα και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, αλλά διατηρεί επίσης overweight θέση στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας.

 

UBS

Όπως τονίζει ο Boris Willems, στρατηγικός αναλυτής της UBS, μετά το πρόσφατο ράλι, το πεδίο περαιτέρω θετικών εκπλήξεων περιορίζεται όλο και περισσότερο και η πιθανότητα για μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση αυξάνεται. ωστόσο υπάρχει ακόμη σημαντική αξία στις ευρωπαϊκές μετοχές με την όποια διόρθωση να αποτελεί ευκαιρία για αγορές.

 

Chevreux

Από την πλευρά της η Chevreux σημειώνει πως μετά το ράλι που χαρακτήρισε τις μετοχές στις αρχές της χρονιάς, ήταν λογικό να ακολουθήσει κάποια διόρθωση η οποία ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου. Το θέμα είναι, όπως τονίζει η Chevreux, ότι ο Φεβρουάριος αποκατέστησε την ισορροπία στην αγορά. Η επενδυτική ψυχολογία έχει γίνει πιο προσεκτική όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Ειδικότερα, το επίπεδο των short θέσεων έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ειδικά λόγω των εκλογών στην Ιταλία το οποίο αναπόφευκτα, ενθάρρυνε τους short sellers.

Η γενικότερη εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς πάντως είναι, πως οι μετοχές απολαμβάνουν μια ισχυρή, χαμηλής μεταβλητότητας, bull market. Την ίδια στιγμή η ανάπτυξη της κερδοφορίας επιστρέφει, οι εκπλήξεις γύρω από τα κέρδη γίνονται θετικές, κι έτσι η Chevreux θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των κερδών της τάξης του 5-8% φέτος, είναι μάλλον συντηρητικές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.