ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Good value» στις ευρωπαϊκές μετοχές – Goldman Sachs

01:04 - 05 Μαρ 2013 | Αναλύσεις
«Good value» στις ευρωπαϊκές μετοχές – Goldman Sachs
Oι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν «πολύ καλή αξία», παρά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους, όπως το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλίας και την υποτονική οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της.

Οι αναλυτές της Goldman τονίζουν ότι οι επενδυτές που ψάχνουν τις καλύτερες ευκαιρίες σε μετοχές «ανάπτυξης», θα πρέπει να επικεντρωθούν στους κλάδους της τεχνολογίας, των ειδών οικιακής χρήσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της αυτοκινητοβιομηχανίας, και να αποφύγουν τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας.

Συστήνουν επίσης τοποθετήσεις σε μετοχές των ασφαλειών έναντι των τραπεζών, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.    

Η Goldman αναβαθμίζει τους κλάδους της υγειονομικής περίθαλψης και της τεχνολογίας σε overweight από ουδέτερη στάση, τονίζοντας ότι οι μετοχές του κλάδου της υγείας όπως η Novo Nordisk, η Roche και η Shire είναι μεταξύ των top picks της, και ξεχωρίζει την Aveva, την CapGemini, την Ericsson και την ως κορυφαίες μετοχές στον κλάδο της τεχνολογίας

Η τράπεζας αυξάνει επίσης τη σύστασή της στις μετοχές του κλάδου της προσωπικής φροντίδας και των οικιακών αγαθών σε overweight από ουδέτερη, προτείνοντας μετοχές όπως η British American Tobacco, η L'Oreal και η Richemont, ενώ διατηρεί παράλληλα ένα overweight στάση για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Την ίδια στιγμή, γυρίζει σε underweight τις θέσεις της στον ευρωπαϊκό κλάδο των τηλεπικοινωνιών, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του λιανικού εμπορίου, τονίζοντας ότι η βρετανική Sainsbury αποτελεί μεγάλο sell.

Η Goldman συνεχίζει να αποφεύγει την έκθεση στον ευρωπαϊκό καταναλωτικό κλάδο λόγω της υψηλής ανεργίας, της αδυναμίας αύξησης των μισθών, της μείωσης του πραγματικού εισοδήματος και της επιβολής δημοσιονομικής λιτότητας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνεται, αν και υπάρχει καλή αξία στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα, καθώς η βασική επίπτωση της δέσμευσης πέρυσι από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi για την προστασία του ευρώ, έχει ήδη αποτιμηθεί από τους επενδυτές.

Σε ότι αφορά το μέτωπο της οικονομικής ανάπτυξης, η Goldman σημειώνει πως αναμένει μια μέτρια ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος η οποία θα επιταχυνθεί προς το 2014. Οι ευρωπαϊκές μετοχές, κατά την άποψή της, παραμένουν «καλή αξία, ειδικά σε σχέση με τα ομόλογα, όπως τονίζει.

Αν και πτώση του risk premium είναι πιθανό να είναι μια πιο μακροπρόθεσμη τάση, ίσως όμως και να υπάρξει βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα, όπως σημειώνει.

Πρώτον, το risk premium έχει ήδη μειωθεί σημαντικά από το καλοκαίρι που ο Draghi ανακοίνωσε την δέσμευση στήριξης της ΕΚΤ για τα ομόλογα της περιφέρειας του ευρώ και αυτό το περιορίζει τα όρια για περαιτέρω μειώσεις στο εγγύς μέλλον , προσθέτει.

Και δεύτερον, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη στην Ευρώπη και είναι πραμένει και μη-ισορροπημένη, με την περιφέρεια να εξακολουθεί να βιώνει βαθιά ύφεση, και είναι πιθανό να συνεχίσει να απειλείται από πολιτικούς κινδύνους, εξαιτίας αυτού.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:47 - 05 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.