ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά την Κύπρο, τί;

01:02 - 28 Μαρ 2013 | Αναλύσεις
Μετά την Κύπρο, τί;
Πού θα οδηγήσει το ευρώ και τις αγορές το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην ευρωζώνη μετά ο κυπριακό bail-in. Societe Generale, Νomura και Credit Agricole δίνουν τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις τους.

Έντονο προβληματισμό και πολλά πιθανά σενάρια για το πού θα οδηγήσει το ευρώ τις αγορές πυροδοτεί το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην ευρωζώνη μετά το κυπριακό bail-in. Societe Generale, Νomura και Credit Agricole δίνουν τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις τους. Κοινή συνισταμένη στις απόψεις τους η πρόβλεψη για αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και για κλυδωνισμούς στις αγορές λόγω της απώλειες εμπιστοσύνης εκ μέρους των επενδυτών.

 

Societe Generale: Δώρο Θεού μια μείωση της τάξης του 10%

 

Μία 10% πτώση του ευρώ θα είναι «δώρο Θεού» για τη Νότια Ευρώπη, όπως σημειώνει ο Kit Juckes, επικεφαλής της αγοράς συναλλάγματος στην Societe Generale. Ένα χαμηλότερο ευρώ θα είναι μέρος της λύσης, τονίζει. Εάν θέλουμε να κάνουμε τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες ανταγωνιστικές σε σχέση με τη Γερμανία, 10% μείωση στο νόμισμα θα είναι ένα«δώρο Θεού» για αυτές, προσθέτει χαρακτηριστικά ενώ υπογραμμίζει πως έτσι, ελπίζει ότι θαέχουμε πολιτικές που θα «δώσουν» ένα χαμηλότερο ευρώ. Το πιο φθηνό ευρώ ωστόσο πρέπει να δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα των πολιτικών και όχι ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας των τραπεζών, την απώλεια της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή τη διεύρυνση των spreads των κρατικών ομολόγων, καταλήγει.

 

Nomura: Στοιχηματίζει στην αποδυνάμωση του ευρώ

 

Στο 1,25 βλέπει το ευρώ η Nomura μέχρι το καλοκαίρι, υπογραμμίζοντας πως μετά την συμφωνία της Κύπρου, η δύναμη του ευρώ χάθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, ενώ προσθέτει πως, καθώς προχωρούμε πέρα του ζητήματος της Κύπρου, η απόκλιση μεταξύ των βασικών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών τάσεων της αγοράς στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ θα είναι μια όλο και πιο σημαντική κινητήρια δύναμη του ευρώ.

 

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η απόκλιση μεταξύ της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ στους δείκτες PMI, συνεχίσει να διευρύνεται. Σε ότι αφορά την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η έντονη απόκλιση στα spreads των τραπεζικών μεταξύ της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ, είναι σημαντική. Είναι μια αντανάκλαση των άλυτων θεμάτων των τραπεζών στην Ευρωζώνη, καθώς και της αρνητικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της αδύναμης ανάπτυξης, την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των σφιχτών συνθηκών δανεισμού. Αυτή η αρνητική αλληλεπίδραση δεν έχει σπάσει, παρά την επιτυχία του OMT, υπογραμμίζει η Nomura. Έτσι, συνεχίζει να στοιχηματίζει στην σταδιακή αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με στόχο το 1,25 μέχρι το καλοκαίρι.

 

Crédit Agricole: «Πώληση του ευρώ τώρα!»

 

Η Crédit Agricole συμβουλεύει... «πώληση του ευρώ τώρα και ρωτήστε το γιατί αργότερα...». Όπως υπογραμμίζει, το κλίμα στη ζώνη του ευρώ έχει επιδεινωθεί και πάλι, ανεξάρτητα από τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου και η τράπεζα παραμένει της άποψης ότι το ευρώ θα πρέπει να πωληθεί έναντι νομισμάτων όπως το δολάριο ΗΠΑ και η στερλίνα.

 

Όπως σημειώνεται, η υπόθεση της Κύπρου έχει λυθεί χωρίς να προκαλέσει αναστάτωση, αλλά έχει αφήσει το σημάδι της στις αγορές μετοχών της Ευρώπης. Η προτίμηση των αμυντικών επενδυτικών στρατηγικών, μετοχών και κλάδων, η οποία είχε γίνει εμφανής από τα τέλη Ιανουαρίου, έχει ενισχυθεί, με την νευρικότητα της αγοράς να επικεντρώνεται στις τράπεζες της ευρζώνης. Η διόρθωση έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό εντός της αγοράς, χάρη στη δύναμη των«ασφαλών» μετοχών, των μετοχών δηλαδή «ανάπτυξης» και «ποιότητας». Ωστόσο, η χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα δείχνει προς μία διαρκή αβεβαιότητα και απαισιόδοξη ψυχολογία. Σαφώς, ο πιο αδύναμος κρίκοςστην αλυσίδα των μετοχών της Ευρώπης παραμένει η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την αδυναμία των δομών των κεφαλαίων των τραπεζών της ευρωζώνης και η σύγχυση για το μελλοντικό καθεστώς του bail-in.

 

Όπως τονίζει η Credit Agricole, οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ήταν εξαιρετικά ανεύθυνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα αντικατασταθεί από ad hoc bail-in λύσεις, για να περιοριστεί το κόστος τους. Απαιτείται λοιπόν διευκρίνιση, τονίζει η Credit Agricole, να τονιστεί δηλαδή η διαθεσιμότητα της διαδικασίας του ESM.

 

Ωστόσο, η ζημιά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει ήδη γίνει, εις βάρος των πιο αδύναμων οικονομικά χωρών της ευρωζώνης. Πρώτο βαρόμετρο του στρες στην αγορά είναι η στήριξη του ευρώ έναντι του δολαρίου στην περιοχή του 1,2850/1,29. Επίσης, η προτίμηση-προκατάληψη υπέρ της άμυνας στα χαρτοφυλάκια στηρίζει τις υπο-επενδεδυμένες μετοχές στους κλάδους που έχουν μείνει πίσω, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

 

Η Credit Agricole εκτιμά πως η αδυναμία της αγοράς θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριμήνου και προτείνει ουδέτερη έκθεσή στις τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης και ουδέτερη θέση στη βρετανική αγορά καθώς η σταθεροποίηση της στερλίνας έχει επιβεβαιωθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:55 - 28 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.