ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα αμερικάνικα funds φεύγουν από την Ευρώπη

00:03 - 03 Απρ 2013 | Αναλύσεις
Τα αμερικάνικα funds φεύγουν από την Ευρώπη
Οι επενδυτές μειώσαν τις θέσεις τους στις ευρωπαϊκές μετοχές κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Lipper και του EPFR, καθώς οι ανησυχίες γύρω από συμφωνία διάσωσης της Κύπρου οδήγησαν αρκετούς να προχωρήσουν σε ρευσοτοποιήσεις των θέσεών τους μετά το ράλι των χρηματιστηριακών αγορών της περιοχής από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Lipper σε 91 αμερικανικά funds που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές, οι καθαρές εκροές άγγιξαν τα 500 εκατομμύρια δολάρια το Μάρτιο, τη μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων τον τελευταίο χρόνο, αφού είδαν τις ρευστοποιήσεις να φτάνουν το 1,1% του συνολικού ενεργητικού τους την εβδομάδα 20 με 27η Μαρτίου.

 

Η αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τα funds μειώθηκαν 4,8% σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια, μία επιδείνωση η οποια εντάθηκε και από την πτώση των τιμών των μετοχών καθώς η Κύπρος διαπληκτίστηκε με τους δανειστές της σε ότι αφορά το πακέτο διάσωσης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Όπως τονίζει αναλυτής της Lipper, Matthew Lemieux, υπήρξαν κάποιες συνεχιζόμενες και σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το όλο ζήτημα της Κύπρου και αρκετοί επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις των κερδών του προγούμενου διαστήματος.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με κέρδη περίπου 5% και αμερικανικά funds της δημοσκόπησης του Lipper είδαν εισροές 830 εκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο, αν και ο ρυθμός των εισροών ήταν λιγότερο από το ένα τρίτο του μέσου όρου των δύο προηγούμενων τριμήνων.

 

Τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας της EPFR Global δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συνέχισαν και αύξησαν το μεγαλύτεορ σερί εκροών από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, την τελευταία εβδομάδα, με τις ρευστοποιήσεις από τους ιδιώτες επενδυτές να χτυπούν το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δέκα μήνες.

 

Διαβάστε επίσης: 

Citi: Το 2016 θα επιστρέψει σε ανάπτυξη η Ελλάδα

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:42 - 02 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.