ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετοχές: «Στην άμυνα!»

00:02 - 18 Απρ 2013 | Αναλύσεις
Μετοχές: «Στην άμυνα!»
Οι διαχειριστές κεφαλαίων στην Ευρώπη αλλάζουν στρατηγικές καθώς βλέπουν από τη τη μια πλευρά την Ιαπωνία να παρουσιάζει θετική δυναμική και την Ευρώπη, από την άλλη, απλά να μπαίνει όλο και πιο βαθιά σε ένα περιβάλλον ύφεσης, όπως σημειώνει ο Didier Duret, επικεφαλής επενδύσεων της ABN Amro.

Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ψαλίδισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία για το τρέχον έτος και το επόμενο, δείχνοντας μέτρια ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτάχυνση στην Ιαπωνία και αδυναμία στην Ευρώπη.

 

«Παραμείνετε στις αμυντικές μετοχές» είναι η συμβουλή της JP Morgan, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα δείχουν προς περαιτέρω αποδυνάμωση των προβλέψεων κερδοφορίας.

 

Ορισμένοι κλάδοι, όπως η υγειονομική περίθαλψη, έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις ( κατά περίπου 30% μέχρι στιγμής φέτος ) από ότι οι κυκλικοί κλάδοι της χρηματιστηριακής αγοράς, όπως οι πρώτες ύλες, .

 

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η καθαρή υστέρηση των κυκλικών μετοχών δείχνει μία στροφή στην επενδυτική στρατηγική, όπως επισημαίνει η JP Morgan, προσθέτοντας πως κατά την γνώμη της, η στροφή αυτή θα γίνει ακόμη πιο ακραία και έντονη.

 

Όσο οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και οι αναθεωρήσεις στα κέρδη ανά μετοχή δεν σπάνε προς υψηλότερα επίπεδα, η εστίαση σε μετοχές εταιρειών με ρευστότητα και με χαρακτηριστικά αμυντικής ανάπτυξης θα συνεχίστει, όπως τονίζει η

JPM.

 

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι υπήρξαν 8 περιπτώσεις τα τελευταία 15 χρόνια, που οι κυκλικές μετοχές υποαπέδωσαν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι αποτιμήσεις των κυκλικών μετοχών δεν είναι ωστόσο ακόμη ξεκάθαρα φθηνές έναντι των αμυντικών, προσθέτει.

 

Οι μετοχές του κλάδου των πρώτων υλών διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο p/e 12αμήνου της τάξης του 10,9 και η τρέχουσα τιμή προς λογιστική αξία τους, είναι λίγο κάτω από το 1. Ο ευρύτερος πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 παρουσιάζει p/e στο 12,5 και p/bvστο 1,6.

 

Η JP Morgan σημειώνει πως παραμένει underweight και στις μετοχές του κλάδου των ορυχείων και σε αυτές του κλάδου των κεφαλαιουχικών αγαθών, αλλά συνιστά ένα pair trade για τις πρώτες έναντι των δεύτερων, δεδομένης της μεγάλης υποαπόδοσης του κλάδου των ορυχείων, των καλύτερων αποτιμήσεων και των πολύ λίγων τοποθετήσεων που υπάρχουν σε αυτόν τον κλάδο αυτή τη στιγμή.

 

Συνιστά, επίσης long θέσεις στις μετοχές του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου έναντι των κυκλικών και long θέσεις στην Ιταλία έναντι της Γαλλίας, δεδομένου ότι βλέπει θετικές επιπτώσεις από την αναθέρμανση της ιαπωνικής οικονομίας στην περιφέρεια και τις τράπεζες, ενώ εκτιμά πως η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας θα χτυπηθεί κι έτσι προτείει short θέσεις στις μετοχές των γερμανικών εξαγωγικών εταιρειών.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:58 - 18 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.