ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αδικαιολόγητη η ευφορία στις αγορές

00:01 - 02 Μαϊ 2013 | Αναλύσεις
Αδικαιολόγητη η ευφορία στις αγορές
Οι παγκόσμιες αγορές μπήκαν σε έντονα ανοδική τροχιά από την περασμένη εβδομάδα, αντλώντας στήριξη από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και τις προσδοκίες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια μετά τα αδύναμα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα, την οικονομική δραστηριότητα και την μεταποίηση.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ζούμε μία ασυνήθιστη κατάσταση στις αγορές όπου οι κακές οικονομικές ειδήσεις είναι καλή είδηση για τις μετοχές, διότι αυτό συνεπάγεται με μεγαλύτερη χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες και αυτό σημαίνει απλά περισσότερη ρευστότητα και αυτός είναι ένας ισχυρός παράγοντας για τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο.Ωστόσο, όπως τονίζουν η ευρφορία λόγω ΕΚΤ είναι ουσιαστικά… ανούσια.

 

Το να μειώσει κατά 0,25% τα επιτόκια η ΕΚΤ σήμερα, όπως αναμένεται ευρέως, δεν θα κάνει τίποτα για την ανάπτυξη. Επίσης, το σημαντικότερο, μία τέτοια μικρή μείωση των επιτοκίων, αν συμβεί, θα υπογραμμίσει απλώς την άρνηση της ΕΚΤ να ακολουθήσει την αμερικανική Federal Reserve, την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας σε ότι αφορά την επέκταση της προσφοράς χρήματος ή τη λήψη άλλων αντισυμβατικών μέτρων που θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο από οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων.

 

Αξίζει να σημειώσουμε πως μπαράζ εκθέσεων από τις JPMorgan, Nomura, Barclays, Commerzbank, UBS, RBS, Rabobank και ABN Amro Bank, υπογράμμιζουν ότι βλεπουν μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ σήμερα, αντί για τον Ιούνιο που προέβλεπαν αρχικά.

 

DOC.20130425.1083293.mario 272832115 400x261

 

Η Daiwa Securities σημειώνει πως με τις προσδοκίες γύρω από την ΕΚΤ να είναι υψηλές, τα περιθώρια για απογοήτευση είναι μεγάλα. Ενώ αναμένει σήμερα η ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο την επόμενη εβδομάδα, οι πρόσφατες παρατηρήσεις από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δείχνουν ότι δεν θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα πριν από τον Ιούνιο, αν όχι καθόλου. Μία μείωση των εποτικίων κατά 25 μονάδες βάσης θα έχει πολυ περιορισμένο αντίκτυπο στις αγορές.

 

Οι αναλυτές της UBS συμφωνούν και σημειώνουν πως οι εκτιμήσεις τους ήταν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά το 2013/14, αλλά τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ήταν τόσο αδύναμα που θα κάνουν την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια. Ωστόσο η επίπτωση της μείωσης αυτής στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι περιορισμένη.

 

Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ευρωζώνη είναι η έλλειψη πιστώσεων από τις τράπεζες προς τις ΜΜΕ και αυτό δεν θα βελτιωθεί μέσω χαμηλότερων επιτοκίων. Μη συμβατικά μέτρα είναι αυτά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά θα πάρει χρόνο για κάτι τέτοιο. Αυτό που θα αλλάξει το παιχνίδι είναι πρωτοβουλίες όπως ποσοτική χαλάρωση (QE), αλλά δεν είναι στις επιλογές της ΕΚΤ.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:50 - 02 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.