ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ηοld in May and don’t go away» λένε οι αναλυτές

00:01 - 10 Μαϊ 2013 | Αναλύσεις
«Ηοld in May and don’t go away» λένε οι αναλυτές
Η «συμβουλή» για την πώληση των μετοχών τον Μάιο, το γνωστό «Sell in may and go away», χρονολογείται από τις ημέρες όταν το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου, το City, «ερήμωνε» καθώς οι χρηματιστές έφευγαν απ’τα γραφεία τους για να απολαύσουν το καλοκαίρι και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις, όπως το Πρωτάθλημα τένις στο Wimbledon και τις ιπποδρομίες του Ascot, με αποτέλεσμα πολύ μικρούς όγκους συναλλαγών και σχεδόν μηδενικές αποδόσεις για τους επενδυτές. Παραδοσιακά οι traders επιστρέφουν σε φουλ ρυθμούς τον Σεπτέμβριο μετά από μία άλλη ιπποδρομία, την St Leger.

Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει. Οι επενδυτές που πωλούν τις μετοχές του δείκτη Stoxx Europe 600 το Μάιο και μένουν μακριά μέχρι τον Σεπτέμβριο, έχουν χάσει χρήματα το 60% του συγκεκριμένου διαστήματος στην περίοδο 2008-12, σε σύγκριση με 44% κατά τα προηγούμενα 16 χρόνια.

 

Το Sell in May πλέον έχει πολύ μικρότερη επίδραση σε στην αγορά, όπως σημειώνει ο Ronny Claeys, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής, KBC Asset Management. Όπως προσθέτει, η οικονομική κρίση και η επιβράδυνση ή η επιτάχυνση του οικονομικού κύκλου είναι μια πολύ μεγαλύτερη επίδραση σε μια εποχή που η οικονομία είναι ολοένα και περισσότερο στα χέρια των κεντρικών τραπεζιτών.

 

nasdaq-stock-market

 

Φέτος, αποσπασματικά οικονομικά στοιχεία αύξησαν τις προσδοκίες για περαιτέρω τόνωση από τις κεντρικές τράπεζες κατά τους προσεχείς μήνες, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία μείωσε τα επιτόκια στις 2 Μαΐου να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για περισσότερη δράση, αν χρειαστεί.

 

Τέτοιες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη τονώσει μαζικά με ρευστότητα την αγορά, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ράλι των μετοχών κατά τη διάρκεια των διακοπών το καλοκαίρι, λένε οι αναλυτές και οι επενδυτές.

 

Πριν, η αγορά είχε την τάση να κινείται από κινητήρα εσωτερικής ρευστότητας, αλλά τώρα είμαστε μάρτυρες σημαντικής εξωτερικής ρευστότητας καθώς είμαστε υπό την επήρεια των κεντρικών τραπεζών, τονίζει ο Didier Duret, επικεφαλής επενδύσεων στην ABN-AMRO Private Banking. “ «Μείνετε στην αγορά τον Μάιο και μην πάτε πουθενά», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής.

 

levels stock market traders

Τελευταία τροποποίηση στις 12:20 - 10 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.