ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΠΑ και warrants γκρεμίζουν το ΧΑ

12:25 - 11 Ιουν 2013 | Αναλύσεις
ΔΕΠΑ και warrants γκρεμίζουν το ΧΑ
Επιτείνονται οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αφού το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί είναι απαγορευτικό για το άνοιγμα νέων θέσεων.

Με τις ευρωπαϊκές μετοχές να παρασύρονται πτωτικά στα χαμηλά έξι εβδομάδων, λόγω των έντονων ανησυχιών γύρω από την μείωση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες, το Χ.Α ζει το δικό του σοκ, συνεχίζοντας και σήμερα την μεγάλη βουτιά που ξεκίνησε χθες και που εχει στείλεί την αγορά 9% χαμηλότερα από το κλείσμο τις Παρακευής.

Η αρνητική εξέλιξη στο θέμα ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και το ενδεχόμενο υποβάθμισης του ΧΑ στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών από την Morgan Stanley, σε συνδυασμό με την ανησυχία που διατυπώνουν ξένοι επενδυτές για επιστροφή της Ελλάδας σε κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας ενισχύει τα επιχειρήματα των πωλητών και θέτει υπό αμφισβήτηση το greecovery.

Η διόρθωση στο ΧΑ από τις 20 Μαΐου και έπειτα προσεγγίζει το 30% και θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι το θετικό momentum που είχε δημιουργηθεί από τις 5 Απριλίου έχει μεταμορφωθεί σε bear trap.

xrimatistirio650 110613

 

Τα warrants της Alpha χάνουν 63,86% και η μετοχή της Alpha υποχωρεί 17,76% στα 0,4030 ευρώ την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, με τους επενδυτές να έχουν στο μυαλό τους την κατοχύρωση ρευστότητας σε αυτό το θολό επενδυτικό περιβάλλον και τίποτε άλλο.

Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στα 3,93 ευρώ και διαπραγματεύεται ως σε discount σε σχέση με την αρχική τιμή του δικαιώματος που ήταν τα 4,29 ευρώ. Επίσης, σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Πειραιώς και της Αττικής με το μεν πρώτο να υποχωρεί 91% και η μετοχή της 10,53% και το δεύτερο 96% στα 0,046 ευρώ. Αν μία μετοχή ξεχωρίζει σήμερα είναι αυτή της ΕΥΔΑΠ ενώ Jumbo και ΤΙΤΑΝΑΣ κινούνται σχεδόν σταθεροποιητικά.

Η αγορά επηρεάζεται από την είσοδο των μετοχών της Alpha, έχουμε επίσης τα warrants και το άγχος για την απόφαση του MSCI, αν η Ελλάδα θα παραμείνει στις ανεπτυγμένες αγορές, όπως τονίζει ο Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στην Beta Χρηματιστηριακή.

Στο ταμπλό έχει επιστρέψει σήμερα και η μετοχή της Πειραιώς, ενώ ξεκίνησε και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση της τράπεζας.

Στα υπόλοιπα blue chips, η Εθνική υποχωρεί 7,69%, η ΔΕΗ στο –6,09%, η Folli Follie –5.27%, η Coca Cola –4,77%, ο ΟΤΕ 3,98%, ο ΟΠΑΠ 3,95%, η Μυτιληναίος 3,93% και η ΕΧΑΕ 3,61%.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, ζώνη των 890-870 μονάδων όπου εντοπίζεται και ο κινητός μέσος των 200 ημερών, αποτελεί βασικό σημείο ενδείξεων της «αντοχής» της αγοράς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μόνο δύο μετοχές του 25άρη βρίσκονται με θετικό πρόσημο, Jumbo και Τιτάν, ενώ συνολικά στην αγορά 108 μετοχές καταγράφουν πτώση έναντι 23 που κινούνταν ανοδικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στ. Κ. Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:34 - 11 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.