ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ψυχραιμία!» φωνάζουν οι αναλυτές

00:01 - 12 Ιουν 2013 | Αναλύσεις
«Ψυχραιμία!» φωνάζουν οι αναλυτές
Σοκ προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από την πολιτική τόνωσης της αγοράς από την ΕΚΤ καθώς και από άλλες κεντρικές τράπεζες, με τους επενδυτές να ανησυχούν έντονα για την πιθανότητα να μπουν τίτλοι τέλους στην στήριξη των μετοχών.

Από την μία μεριά, η δίκη στη Γερμανία σχετικά με τη νομιμότητα του προγράμματος ΟΜΤ της ΕΚΤ, το οποίο αν και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ήταν ο βασικός λόγος για την αλλαγή κλίματος στην ευρωζώνη και από την άλλη, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν προέβη σε κάποια αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, απογοητεύοντας αναλυτές και επενδυτές, ενώ παραμένει ανοιχτό ακόμα το θέμα της Fed, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα.

 

fed-change-interest-rate-1

 

Η UBS επισημαίνει ωστόσο πως το risk premium των μετοχών, το οποίο αντανακλά την απόδοση των μετοχών σε σχέση με την απόδοση που παρέχεται από μία risk-free επένδυση, εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό, κάτι που δείχνει πως η ανοδική τάση των μετοχών θα συνεχιστεί.

 

Ο λόγος για την ασυνήθιστα μεγάλη διαφορά στην απόδοση μεταξύ σταθερού εισοδήματος και μετοχών οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι risk-free αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές, όπως τονίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS.

 

Συμπέρασμα, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «σε σχετική βάση, αγαπάμε της μετοχές. Θα είναι η asset class που θα υπεραποδόσει στο μεσοπρόθεσμο διάστημα».

 

Ο δείκτης των blue-chips της ευρωζώνης, Euro Stoxx 50, διαπραγματεύεται σήμερα με μερισματική απόδοση 3,37%, ενώ το 10ετές Bund της Γερμανίας είναι στο1,6%, μία διαφορά 178 μονάδων βάσης.

 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι η πιο ευνοημένη κατηγορία assets για τους επόμενους 12 μήνες, αποκάλυπτει το Σεμινάριο Global Investment της Morgan Stanley, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να απολαμβάνουν την πιο θετική αντιμετώπιση από πλευράς των επενδυτών, από το 2006.

 

Παρά την προοπτική της συνεχιζόμενης υποτονικής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, οι επενδυτές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη προτίμησή τους για τις ευρωπαϊκές μετοχές, όπως τονίζει η Morgan Stanley.

 

irIIdmla9D5Y

 

Το 76% των επενδυτών είπε ότι οι μετοχές θα έχουν την καλύτερη επίδοση έναντι των άλλων assets, κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, που είναι η υψηλότερη μέτρηση των τελευταίων επτά ετών.

 

Επιπλέον, το 49% του κοινού επέλεξε την Ευρώπη ως την προτιμώμενη περιοχή για επενδύσειςκατά τους επόμενους 12 μήνες, που είναι επίσης η υψηλότερη μέτρηση από το 2006, όπωςπροσθέτει ο διεθνής οίκος.

 

Τα ευρήματα της έρευνας προήλθαν από ένα σεμινάριο που διεξήχθη στις 6-8 Ιουνίου, όπου καιπαρέστησαν «35 ανώτεροι πελάτες» της Morgan Stanley .

 

Ο οίκος προσθέτει ότι, παρά τις επίμονες ανησυχίες για την αδύναμη οικονομία της Ευρώπης, με την περιοχή να εξακολουθεί να αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει την κρίση κρατικού χρέους, το 70% των επενδυτών αισθάνεται ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί στα επόμενα χρόνια, με το 61%να προβλέπει πενιχρή οικονομική ανάπτυξη κάτω του 1%.

 

Όπως επισημαίνει η M.S, oι επενδυτές προτιμούν τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικάνικων λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων που προσφέρονται στην Ευρώπη, με το p/e του δείκτη Stoxx 600 νααναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,4 κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, έναντι του 14,3για τον S&P 500.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.