ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank: Αναιμική ανάπτυξη από το β' εξάμηνο στην Ευρωζώνη

16:00 - 17 Ιουλ 2013 | Αναλύσεις
Eurobank: Αναιμική ανάπτυξη από το β' εξάμηνο στην Ευρωζώνη
Με αναιμικούς ρυθμούς αναμένεται να αναπτυχθεί η Ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνει η Eurobank στην έκθεση «Global Economic & Market Outlook».

Όπως αναφέρει η τριμηνιαία έκδοση, το τρέχον εξάμηνο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η οποία ωστόσο θα είναι ασθενής εξαιτίας της συνεχιζόμενης προ-κυκλικής δημοσιονομικής προσαρμογής και των συνθηκών πιστωτικής στενότητας. 

Στις αδυναμίες της Ευρωζώνης, οι αναλυτές της έκθεσης συμπεριλαμβάνουν τον φαύλο κύκλο μεταξύ τραπεζικών δυσχερειών και δημοσιονομικών προβλημάτων, ο οποίος δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Η θεσμοθέτηση ενός κοινού Ευρωπαϊκού ταμείου εκκαθάρισης παραμένει μακρινός στόχος, ενώ η δημιουργία εθνικών ταμείων εκκαθάρισης προβλέπεται σε ορίζοντα δεκαετίας, εξηγούν. Με την απουσία δημόσιων ταμείων για στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής του επόμενου έτους ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέο κύμα χρηματοπιστωτικής αστάθειας, προειδοποιεί η Eurobank.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, η συμμετοχή των μη εγγυημένων καταθέσεων στη διαδικασία εκκαθάρισης των τραπεζών ενδέχεται να ενισχύσει πιθανή αναζωπύρωση των χρηματοοικονομικών εντάσεων. Ύστερα από τα γεγονότα της Κύπρου και την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, μια νέα επιδείνωση στην ευρωπαϊκή κρίση πιθανότατα να πυροδοτήσει μαζική εκροή καταθέσεων από τις χώρες της περιφέρειας.

Επισημαίνεται, επίσης, ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στην Ευρωζώνη λόγω αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας, ο οποίος υπονομεύει τις προοπτικές της παγκόσμιες οικονομίας ευρύτερα.

«Η αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια σε συνδυασμό με εύθραυστα κυβερνητικά σχήματα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης. Οι πολιτικοί πρέπει να προωθήσουν αποφασιστικά τις δομικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρει η έκθεση.

Αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματαγορές ενδέχεται να προκαλέσουν και ενδεχόμενοι ατυχείς χειρισμοί στην πολιτική απόσυρσης των κινήτρων από τη Fed, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Όπως εξηγούν, εάν δεν ακολουθηθεί σωστή πολιτική εξόδου θα επέλθει αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών των επενδυτών και των προθέσεων της Fed, με αποτέλεσμα μια απότομη αύξηση των αποδόσεων και της μεταβλητότητας των ομολόγων και δυσλειτουργία στις χρηματαγορές», σημειώνει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.