ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτοιμοι για καλοκαιρινά κέρδη

00:01 - 18 Ιουλ 2013 | Αναλύσεις
Έτοιμοι για καλοκαιρινά κέρδη
Η πιο επιφυλακτική άποψη για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών εξακολουθεί να διατηρείται από πολλούς επενδυτές, παρά την σταθεροποίηση των προοπτικών της ανάπτυξης, και αυτό το γεγονός δείχνει ότι υπάρχει χώρος για να κινηθούν υψηλότερα οι αγορές τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch σε νέα της έκθεση σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε στο περιβάλλον των θεσμικών επενδυτών.

Ακόμα κι αν μόνο το 14% των ερωτηθέντων βλέπει μια αναζωπύρωση της κρίσης της ευρωζώνης ως το μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνδυνο, και ένα καθαρό 44% αναμένουν μια ισχυρότερη οικονομία, οι θέσεις σε μετοχές της ευρωζώνηςυποχώρησαν 3% overweight από 6% overweight τον περασμένο μήνα, έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του 8%.

 

«Δηλώνω ταύρος για την Ευρώπη, και κοιτάζοντας την δημοσκόπηση είμαι ακόμη περισσότερο διατεθειμένος να πω ότι υπάρχει μια ισχυρότατη ενός καλοκαιρινού squeeze το τρέχον έτος», τονίζει ο John Bilton, αναλυτής ευρωπαϊκών επενδύσεων στην BofA ML.

Όπως προσθέτει, οι ευρωπαίοι επενδυτές έχουν αφαιρέσει το ρίσκο από τα χαρτοφυλάκιά τους, είναι δηλαδή «risk-off» αυτή τη στιγμή, και κατά τη γνώμη του, αν δούμε τα οικονομικά στοιχεία να συνεχίσουν να σταθεροποιούνται και την κερδοφορία να διαμορφώνεται σε πιο λογικά επίπεδα, μπορεί να διαπιστώσουν ότι είναι πάρα πολύ underweight στο ρίσκοκίνδυνο. Οι αγορές μετοχών είναι υπο-επενδεδυμένες.

 

i1e9jTxtI2W4

 

Οι ανησυχίες σχετικά με τις πληρωμές του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας και η σταθερότητα της πορτογαλικής κυβέρνησης, τρόμάξαν τους επενδυτές και τους οδήγησαν σε φυγή από τον τραπεζικό κλάδο, όπου οι θέσεις μειώθηκαν από 18% overweight τοn προηγούμενο μήνα – που ήταν και υψηλό 6ετίας- σε 18% underweight πλέον,που είναι το χειρότερο από το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

 

Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών και των επιχειρήσειων κοινής ωφέλειας είναι οι πιο υπο-επενδεδυμένες, στο 35% και 59% underweight αντίστοιχα, προτρέποντας την BofA ML να επιλέξει τον κλάδο της κοινής ωφελείας ως ένα από τα κορυφαία «contrarian trades», έτοιμο να επωφεληθεί από τα ανθεκτικά εγχώρια οικονομικά στοιχεία.

 

Οι κλαδικέςτοποθετήσεις πλέον έχουν ανατραπεί, λόγω των προσδοκιών ανάπτυξης, όπως σημειώνεται. Εάν τα μάκρο σταθεροποιηθούν περαιτέρω, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι υπερέβαλαν αρκετά στην αποστροφή του ρίσκου στα χαρτοφυλάκιά τους, όπως καταλήγουν οι αναλυτές της BofA ML.

 

Την ίδια στιγμή, η στροφή προς την ευρωπαϊκή αγορά έχει ήδη αρχίσει να επιταχύνει αφού τα ευρωπαϊκά funds είδαν τις μεγαλύτερες εισροές από το 2ο τρίμηνο του 2012.

 

Τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στις ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εισροές εδώ καιπερισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR, καθώς τα αισιόδοξα οικονομικά δεδομένα για ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες και οι υποσχέσεις για περαιτέρω υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών, αύξησαντην όρεξη για μετοχές.

 

rtr22xne comp

 

Οι επενδυτές τοποθέτησαν σχεδόν 2 δισ. δολάρια σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές, τη μεγαλύτερη εισροή από το δεύτερο τρίμηνο του 2012, με τις θέσεις να αγγίζουν το υψηλότερο επίπεδό τους από το 2007.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.