ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nomura: Προειδοποίηση για εισβολή στη Συρία και τα σενάρια για το πετρέλαιο

14:33 - 27 Αυγ 2013 | Αναλύσεις
Nomura: Προειδοποίηση για εισβολή στη Συρία και τα σενάρια για το πετρέλαιο
Ο επικεφαλής πολιτικός αναλυτής της Nomura, Alastair Newton, προειδοποιεί για μια «εφάπαξ» επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχους τους εναντίον του καθεστώτος στη Συρία, εάν τα στοιχεία επιβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα σε μια επίθεση έξω από τη Δαμασκό.

Πάντως, η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της, κατά πάσα πιθανότητα θα απέχουν από τον τύπο της επέμβασης που χαρακτήρισε τη δράση τους στη Λιβύη το 2011, επισημαίνει ο αναλυτής της Nomura

Αντ 'αυτού, «πιστεύουμε ότι μια σχετικά σύντομη σειρά επιχειρήσεων αέρος και επιθέσεις πυραύλων εναντίον εγκαταστάσεων-κλειδιά του καθεστώτος και πυρομαχικά είναι η πιο πιθανή επιλογή η οποία αντιπροσωπεύει μια "προειδοποιητική βολή" κατά του καθεστώτος», υποστηρίζει ο Newton.

Στην πιο ισχυρή αντίδραση των ΗΠΑ μέχρι σήμερα, στην επίθεση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα, λίγο έξω από τη Δαμασκό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «πιστεύει ότι πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι θα χρησιμοποιούν πιο ειδεχθή όπλα ενάντια στις πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου», όπως ανέφερε το Reuters.

Η στρατιωτική δράση, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι εξαρετικά απίθανη. Ένας καθοριστικός παράγοντας είναι κατά πόσον οι επιθεωρητές χημικών όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία μπορεί να αποδείξουν εάν το καθεστώς αλ-Άσαντ ήταν υπεύθυνο για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της λεγόμενης «κόκκινης γραμμής» που έθεσε ο Ομπάμα και είναι πιθανό να προκαλέσει μια σκληρή απάντηση.

«Η απόφαση να ξεκινήσει μια στρατιωτική επέμβαση κάποιου είδους (ή όχι), θα περιμένει τουλάχιστον μια προκαταρκτική έκθεση από την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών» όπως επισημαίνει ο Newton.

syria army480

Η Ρωσία πιθανόν να μην μπορεί να σταματήσει την εισβολή

Οι προσδοκίες ότι η σύμμαχος της Συρίας, Ρωσία, θα ασκήσει βέτο έναντι πιθανής στρατιωτικής δράσης εναντίον της Δαμασκού - αν η άδεια ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - δεν μπορεί να σταματήσουν αναγκαστικά την επέμβαση από το να λάβει χώρα, καθώς οι ξένοι υπουργοί τόσο στη Βρετανία όσο και την Τουρκία, έχουν δηλώσει δημόσια ότι οι ενέργειες μπορούν να ληφθούν εκτός του συστήματος του ΟΗΕ.

Σε γενικές γραμμές, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου - οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς σε μια κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία - θα χρειαστούν πολλές ημέρες για να προσαρμοστούν στον κίνδυνο μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας και αν και είναι απίθανο να υπάρξει κάποια άμεση επίπτωση στην προσφορά, δεδομένου ότι η χώρα παράγει αμελητέες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως εξηγεί ο Newton.

Παρόλα αυτά, η Δυτική στρατιωτική επέμβαση θα εμβαθύνει της περιφερειακές εντάσεις, προσθέτοντας στις αυξημένες ανοδικές πιέσεις στην τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent που σημειώθηκαν αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την Nomura.

oil price802

Στα 111 δολάρια το Brent

Με το Brent ήδη να διαπραγματεύεται περίπου στα $ 111 το βαρέλι, αυτό ενισχύει την υφιστάμενη άποψη της Nomura ότι το πολιτικό ρίσκο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής είναι πιθανό να προκαλέσει μια κίνηση των τιμών του μαύρου χρυσού κατά την διάρκεια του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2013 στα $ 105 - 120, όπου βρισκόταν για τα περισσότερα από τα τελευταία δυόμιση χρόνια αφού πρωτο-ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, επισημαίνει ο Newton.

Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι το πώς το Ιράν - ο υποστηρικτής της Συρίας και μεγάλη περιφερειακή δύναμη - θα ανταποκριθεί σε μια τιμωρητική Δυτική επέμβαση εναντίον της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.