ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Η Ελλάδα (πάλι) ξεμένει από χρήματα

16:44 - 02 Σεπ 2013 | Αναλύσεις
Citi: Η Ελλάδα (πάλι) ξεμένει από χρήματα
Ένα νέο δάνειο δεν είναι αρκετό για την Ελλάδα καθώς - εκτός του ότι αυτό συναντά την άρνηση του ΔΝΤ και κάποιων ευρωπαϊκών χωρών - θα αυξήσει το χρέος της, και ένα νέο κούρεμα αν και είναι απαραίτητο, δεν αναμένεται σύντομα, εκτιμά η Citi σε νέο της note, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως για μία ακόμη φορά το Grexit θα αποφευχθεί αφού και πάλι θα κερδιθεί χρόνος για τη χώρα, με τις πιθανότητες πάντως για σύντομη επιστοφή στις αγορές, να απομακρύνονται.

Στις επιλογές για τη χώρα, είναι πιθανή η χρήση των χρημάτων που θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά δεν αρκούν, υπογραμμίζει η Citi.

 

Όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα, για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, χρειάζεται ένα σημαντικό κούρεμα, κάτι που είναι απίθανο στην παρούσα φάση. Έναν χρόνο και κάτι μετά το PSI, η Ελλάδα ξεμένει πάλι από cash. Αν και το δημοσιονομικό έλλειμμα συνέχισε να μειώνεται όπως επιβάλλουν οι στόχοι, στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξουν αστοχίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέες διαρθρωτικές κινήσεις.

 

Οι αστοχίες στις αποκρατικοποίησεις και το χαμηλότερο από το αναμενόμενο ονομαστικό ΑΕΠ, όπως επισημαίνει, οδήγησαν στο

χρηματοδοτικό κενό της χώρας το οποίο η Citi εκτιμά ότι θα είναι μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

 

Οπως τονίζει, αν και υπάρχει η πιθανότητα δημοσιονομικών μεταβιβάσεων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό προς την Ελλάδα και μείωση των επιτοκίων των δανείων της, χρειάζεται κάτι πιο δραστικό όπως ένα

haircut της τάξης του 60-65%.

 

Όπως καταλήγει η τράπεζα, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε στήριξη της Ελλάδας μέσω της παροχής περισσότερου χρόνου έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογες και η έξοδος από το ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:06 - 02 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.