ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το κόστος του «λουκέτου» των ΗΠΑ

13:21 - 01 Οκτ 2013 | Αναλύσεις
Το κόστος του «λουκέτου» των ΗΠΑ
Οι διεθνείς οίκοι έχουν αρχίσει και αναλύουν τις συνέπειες του κλεισίματος των βασικών λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κυρίως στην οικονομία. Όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο πιο βαριές θα είναι οι συνέπειες, όπως επισημαίνουν.

Η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι το «κλείσιμο» της αμερικάνικης κυβέρνησης για δύο ημέρες θα μειώσει το ΑΕΠ του δ' τριμήνου κατά 0,1%, ενώ εάν κρατήσει μία εβδομάδα, τότε το «χτύπημα» στο ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 0,3%.

 

Όπως εξηγεί, κάθε μία εβδομάδα που οι λειτουργίες της κυβέρνησης θα παραμένουν κλειστές, θα στοιχίζει 8 δισ. δολάρια στην αμερικάνικη οικονομία.

 

026892789

 

Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, το «κλείσιμο» της αμερικάνικης κυβέρνησης αναμένεται να είναι μικρής διάρκειας καθώς οι αγορές θα πιέσουν προς την εξεύρεση λύσης. Εάν διαρκέσει λίγες ημέρες, τότε ο αντίκτυπος στην οικονομία δεν θα είναι σημαντικός και το sell-off στις αγορές θα είναι περιορισμένο.

 

Η επίδραση στο ΑΕΠ του δ' τριμήνου θα είναι μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η διάρκεια του «λουκέτου» των υπηρεσιών της κυβέρνησης. Εάν η διάρκεια είναι γύρω στις δύο ημέρες, τότε ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα είναι μηδενικός, εάν διαρκέσει δύο εβδομάδες, τότε ο αντίκτυπος θα αγγίξει το 0,5%, ενώ εάν κρατήσει έναν ολήκληρο μήνα, τότε θα αφαιρέσει 2% από την ανάπτυξη του δ' τριμήνου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.