ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Barclays και Deutsche Bank «βλέπουν» αποδυνάμωση του ευρώ

00:13 - 04 Οκτ 2013 | Αναλύσεις
Barclays και Deutsche Bank «βλέπουν» αποδυνάμωση του ευρώ
Η Barclays Capital εκτιμά ότι οι τάσεις για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το επόμενο διάστημα, είναι πτωτικές και η Deutsche Bank συστήνει πώληση του ευρώ.

Η Barclays Capital επισημαίνει ότι πλησιάζει το τέλος της τρέχουσας δύναμης του ευρώ, καθώς η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε χαλάρωση των συνθηκών ρευστότητας μέσω ενός νέου γύρου φθηνών χαμηλότοκων δανείων προς τις τράπεζες, αργότερα μέσα στο δ' τρίμηνο.
Επιπλέον, οι αποκλίνουσες τάσεις ανάπτυξης και η προοπτική της σχετικής νομισματικής πολιτικής δείχνουν επίσης προσεχή αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Τα γεγονότα της ζώνης του ευρώ που δημιουργούν καθοδικούς κινδύνους στο ευρώ, σύμφωνα με την Barclays, περιλαμβάνουν την εξέταση της ποιότητας των assets από την ΕΚΤ και την επαναδιαπραγμάτευση των πακέτων διάσωσης της Πορτογαλίας , της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μειώθηκε ο διατραπεζικός δανεισμός στην Ευρωζώνη

Οι ροές κεφαλαίων στην Ευρωζώνη έχουν σημειώσει άνοδο το τελευταίο διάστημα, μετά από αρκετά χρόνια όπου οι επενδυτές ήταν underweight στην περιοχή, όπως σημειώνει η Barclays. Δεδομένου του ότι η τράπεζα τηρεί οverweight στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές, εκτιμά πως αυτές οι ροές αναμένεται να προσφέρουν περαιτέρω στήριξη στο ευρώ, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα.
Τα στοιχεία της BIS δείχνουν πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης συνέχισαν να πωλούν assets εκτός των συνόρων της Ευρωζώνης, στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Ο διατραπεζικός δανεισμός της περιοχής μειώθηκε κατά 150 δισ. ευρώ στα τέλη του γ' τριμήνου. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν έναντι του δανεισμού στις ανεπτυγμένες χώρες, με τον δανεισμό στις G10 ( εκτός Ευρωζώνης ) να μειώνεται κατά 147 δισ. ευρώ. Η Barclays εκτιμά πως η ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα θα τροφοδοτηθεί και πάλι στην περιοχή της ευρωζώνης, προσθέτοντας στην δύναμη του ευρώ στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

euro616 021013

Σταδιακή αποδυνάμωση του ευρώ

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, δεν αναμένεται όμως κάποια επιθετική αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ και έτσι αναμένει αρχικά, στον επόμενο μήνα, το ευρώ να παραμείνει στα επίπεδα του 1,35 και σε ορίζοντα τριμήνου να αποδυναμωθεί στο 1,32 , εάν και εφόσον η ΕΚΤ αρχίσει και «απαντά» στην σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά, με έναν νέο γύρο φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων, LTRO. Αυτή η πολιτική θα είναι θετική για το δολάριο στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, κι έτσι η Barclays τοποθετεί την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,30 μέσα στο επόμενο εξάμηνο και στο 1,27 μέσα στο επόμενο 12άμηνο, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πιο επιθετική πολιτική από την Fed.
H Deutsche Bank από την πλευρά της, εκτιμά και αυτή πως η αποδυνάμωση του ευρώ θα έλθει στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Όπως σημειώνει, το ευρώ διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα, εάν ληφθούν υπόψη οι δυναμικές ροές κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στα assets της ζώνης του ευρώ το τελευταίο διάστημα - οι οποίες είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, και η σημαντική πτώση που σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης - που είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.

deutsche bank970
Η Deutsche Bank εκτιμά πως η αλλαγή πολιτικής της Fed καθώς και οι αποτιμήσεις των μετοχών στη ζώνη του ευρώ, θα φρενάρουν τις ροές κεφαλαίων προς την ευρωζώνη , γεγονός που θα οδηγήσει στο τέλος της στήριξης του ευρωπαϊκού νομίσματος. Για αυτό το λόγο, η Deutsche Bank συστήνει πώληση του ευρώ.
Όπως επισημαίνει, ο κύριος λόγος πίσω από τις απογοητευτικές επιδόσεις του δολαρίου - με τον δείκτη δολαρίου να εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω από υψηλά του Φεβρουαρίου - είναι η αρνητική δυναμική των ροών κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ . Αυτό οδήγησε το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών να «κολλήσει» κοντά στα επίπεδα ρεκόρ.
Για τους ταύρους του δολαρίου, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον η ζήτηση για τα αμερικανικά assets θα αυξηθεί. Η Deutsche Bank βλέπει αρκετούς λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία έναντι στο αμερικάνικο νόμισμα.
Όπως εξηγεί, παρά την απότομη πτώση του Ιουνίου, οι αγοραστικές κινήσεις προς τα αμερικάνικα assets ( μετοχές και ομόλογα) από την Ευρώπη και την Βρετανία, έχουν αυξηθεί, και αυτό έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα ότι οι ξένοι επενδυτές δεν πιστεύουν στα μάκρο των ΗΠΑ .

Τελευταία τροποποίηση στις 08:28 - 04 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.