ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΔΝΤ αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

17:24 - 08 Οκτ 2013 | Αναλύσεις
Το ΔΝΤ αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία
Σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,9% για το 2013 και 3,6% για το 2014 έναντι 3,2% και 3,8% προηγουμένως. Η τελευταία εκτίμηση από το Ταμείο έγινε τον Ιούνιο.

Οι ΗΠΑ θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό της παγκόσμιας ανάπτυξης, επισημαίνει το Ταμείο, προειδοποιώντας ωστόσο για τους κινδύνους από την διαμάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το χρέος. 

"Μια αποτυχία να αυξηθεί το ταβάνι του χρέους, που θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε επιλεκτική χρεοκοπία, ενδέχεται να βλάψει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία" σημειώνεται στην έκθεση. 

"Οι επιπτώσεις από μια αποτυχία να αποπληρωθεί το χρέος θα γίνουν αισθητές αμέσως, προκαλώντας δυνητικά μεγάλες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό" δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέρ Μπλανσάρ.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 1,6% το 2013 και 1,7% το 2014.

 

Στην Ευρώπη, η βελτίωση της εμπιστοσύνης οδήγησε υψηλότερα βασικές οικονομίες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ και η Ιταλία και η Ισπανία θα κινηθούν σε θετικό έδαφος το 2014, σημειώνει το ΔΝΤ.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2013 και να αναπτυχθεί με 1% το 2014.

Ωστόσο, το Ταμείο προσθέτει ότι η ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει τον δημοσιονομικό κατακερματισμό, να βελτιώσει την κατάσταση των τραπεζών και να κινηθεί πιο κοντά προς μια τραπεζική ενοποίηση. 

Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της και την ίδια ώρα η Fed αποσύρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 μπορεί να περιοριστεί στο 3%. 

Όσον αφορά την Ιαπωνία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι το πρόγραμμα τόνωσης που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός Abe έχει δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη.

Προσθέτει ωστόσο ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί το 2014, καθώς θα αρχίσει να υποχωρεί ο αντίκτυπος από το πρόγραμμα τόνωσης και θα αυξηθούν οι φόροι κατανάλωσης. 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:34 - 08 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.