ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μύθος» το default των ΗΠΑ, λέει η HSBC

00:01 - 11 Οκτ 2013 | Αναλύσεις
«Μύθος» το default των ΗΠΑ, λέει η HSBC
Με λίγες μόνο ημέρες να απομένουν μέχρι την προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου , όπου όπως έχει ανακοινωθεί, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα ξεμείνει από μετρητά και θα καθυστερήσει τις πληρωμές ομολόγων, ηHSBC επισημαίνει σε σημείωμα προς τους πελάτες της ότι η όποια καθυστέρηση πληρωμών, δεν θα είναι τόσο αρνητική για τις ΗΠΑ, αλλά ούτε και για τους κατόχους των αμερικάνικων ομολόγων.

Όπως επισημαίνει, η ιστορία δείχνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους επενδυτές για τις καθυστερήσεις πληρωμών . Η πληρωμή για ένα τμήμα των ομολόγων που έληγαν την 26η Απριλίου του 1979, καθυστέρησε για λίγες μέρες και επηρέασε ελάχιστα τους ιδιώτες επενδυτές καθώς τελικά  υπήρξε νέα νομοθεσία για αποζημίωση των επενδυτών που ήταν αντιμέτωποι με την καθυστέρηση της πληρωμής.

Σήμερα , η μη πληρωμή θα ωθήσει τους οίκους αξιολόγησης να βαθμολογήσουν τις ΗΠΑ με selective default (επιλεκτική χρεοκοπία), όπως εξηγεί η HSBC. Αλλά , υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της μη πληρωμής των υποχρεώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και τα συνήθη defaults που είναι αναπόσπαστο μέρος των πιστωτικών αγορών.

 

057391b6

Στην παρούσα περίπτωση , ένα τέτοιο αποτέλεσμα, του SD, θα είναι σίγουρα μια αστεία κατάσταση για τους οίκους αξιολόγησης , τη στιγμή που η μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα του κόσμου θα πρέπει να αξιολογηθεί χαμηλότερα από εκείνες τις χώρες που... συγκρίνονται μαζί της.

 

Αν το υπουργείο Οικονομικών καθυστερήσει τις πληρωμές , η HSBC επισημαίνει πως τα ομόλογα θα μπουν σε κατηγορία " καθυστέρησης ", και τα ομόλογα χωρίς καθυστέρηση πληρωμών θα συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

 

Ουσιαστικά, υπάρχουν μηχανισμοί διαχείρισης των καθυστερημένων πληρωμών , όπως τονίζεται.  Αν το κουπόνι που είναι σε καθυστέρηση αφαιρεθεί από το υπόλοιπο του ομολόγου, τότε το υπόλοιπο του ομολόγου θα είναι ίδιο με οποιοδήποτε άλλο ομόλογο που δεν έχει καθυστέρηση πληρωμής και θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σαν να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση .

 

0498b5619

 

Όπως λοιπόν καταλήγει η HSBC, οι επιπτώσεις της καθυστέρησης των πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, στην αγορά ομολόγων, είναι διαχειρίσιμες και όχι καταστροφικές.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:41 - 11 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.